Geldtransport België nog niet in de nacht

BRUSSEL, 5 SEPT. De nachtelijke geldtransporten in België blijven verboden totdat er een zogeheten intelligente geldbox (plofkoffer) is, die geld bij een overval onbruikbaar maakt.

De nachttransporten werden begin vorige maand opgeschort voor een periode van twee maanden, na een reeks overvallen op geldtransporten. Het kan nog enkele maanden duren voordat de plofkoffers in gebruik kunnen worden genomen. Behalve de invoer van de intelligente geldbox moet ook een strikte scheiding van munten en bankbiljetten de kans op overvallen verkleinen. Voorts wordt een extra, derde magistraat belast met het onderzoek naar de overvallen op geldtransporten.

Geldtransporteurs werden vorige week extra beveiligd nadat een vijftigtal kalasjnikovs en riotguns zijn ontvreemd uit een schietclub in het Waalse Hennuyères. Met dergelijke zware wapens werd de afgelopen tijd een serie overvallen gepleegd op geldtransporten, waarbij geldkoeriers omkwamen of ernstig gewond raakten. Eerder dit jaar staakten de ongeveer twaalfhonderd Belgische geldtransporteurs na de moord op een collega, om veiliger transporten te eisen.