Friesland Dairy Foods verbetert resultaat

Het internationale zuivelconcern Friesland Dairy Foods heeft in het eerste halfjaar van 1996 een netto winst behaald van 13,2 miljoen tegen 9,7 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De stijging van de winst is vooral het gevolg van betere prestaties van de melkverwerkende bedrijven in Nederland.

Het resultaat van buitenlandse deelnemingen was bevredigend. De opening van de fabriek in Vietnam en de verkoop van zuivelproducten in dit Aziatisch land verliepen volgens plan. Friesland heeft minder last dan verwacht van de verhoogde concurrentiedruk binnen Europa bij de verkoop van kaas. De omzet van dagverse produkten, zoals melk en yoghurt, bleef gelijk. De export vanuit Nederland was beter dan verwacht.

Het zuivelconcern zet de strategie voort om meer merkproducten op de markt te brengen, waarvan de winstgevendheid minder gevoelig is voor externe factoren als valuta, restitutiebeleid en handelsakkoorden. Het gaat dan om Kollumer kaas, Slankie smeerkaas en ingeblikte melkprodukten. Over heel 1996 verwacht het concern eveneens een stijging van de winst.