FNV-bond kondigt acties aan bij DE

UTRECHT, 5 SEPT. De Industriebond FNV gaat acties organiseren bij het voedingsmiddelenconcern Douwe Egberts. Inzet zijn de vast gelopen cao-onderhandelingen. De bond gaat de komende weken de leden raadplegen. De eerste acties zullen vanaf 23 september uitbreken, zo verwacht bestuurder E. Schellenberg.

Eind mei liepen de cao-onderhandelingen voor de ongeveer 3000 werknemers bij de koffie- en theeproducent vast. Belangrijkste geschilpunten zijn de vut en de door de directie geboden loonsverhoging van 5 proent in twee jaar. De bond eist een loonsverhoging van 5,75 procent. Bonden en directie kunnen het ook niet eens worden over de manier waarop de vut wordt omgezet in een pre-pensioen.

Volgens Schellenberg is er grote actiebereidheid onder het personeel. Dat bleek al tijdens ledenvergaderingen direct na het vastlopen van de onderhandelingen. Formeel moet de bond zijn leden nu opnieuw raadplegen, voordat hij een ultimatum kan stellen. Eventuele stakingen zullen zowel de productiesector als de distributiecentra in Utrecht, Rotterdam en Friesland treffen. Bij de distributiecentra hebben acties pas zin effect als zij drie dagen duren, aldus Schellenberg.

De bond zit op een lijn met de Industrie- en voedingsbond CNV. Douwe Egberts maakt deel uit van het Sara Lee-concern.