Domheid zal overbodig blijken

Guikje Roethof (39), Tweede-Kamerlid voor D66:

STELLING: De besturingssystemen van de personal computer zijn nog lang niet goed genoeg.

Mijn eerste pc, een logge IBM-kloon die al na enkele maanden een geel-bruin waas van verkleurende kunststoffen vertoonde, deed het altijd. Een nieuwe printer? Geen probleem. Snoer aangebracht, stekker in het stopcontact en er werd geprint. Het tekstverwerkingspakket dat ik gebruikte, Edit, destijds gekregen van de Haagse Post, was niet erg in zwang. Maar mijn schijfjes werden moeiteloos door alle vreemde pc's ontcijferd. Het zal de lezende pc-gebruiker niet verbazen dat ik met heimwee aan die dagen terugdenk.

Want wat heeft de vooruitgang ons gebracht? Software. Zoveel software dat de hardware zonder de juiste besturingssystemen tot een onmachtige sta-in-de-weg is gereduceerd. “Ja mevrouw, u heeft boxen. Waarom er geen geluid uitkomt? U heeft geen geluidskaart.” Mijn oude, vertrouwde printer weigerde dienst. “Vanzelfsprekend. Hij moet geïnstalleerd worden.” De technicus kwam aan huis en vergat het softwareprogramma voor de HP Deskjet op mijn pc te zetten, maar dat bleek pas een half jaar later toen de printer nog steeds kuren vertoonde en er weer een expert aan te pas moest komen.

De nieuwe multi-media-pc had ik gekocht om het Internet te verkennen. Omdat mijn ongeduld geen grenzen kende, kocht ik het Planet Internet-pakket dat toen net in de boekwinkel lag. Er gebeurde niets. Na een intensief en veelvuldig contact met de help-desk bleef er één mogelijkheid over: “Dan is de software niet in orde.” Dat klopte. Het pakketje kon gewoon ouderwets in de winkel worden omgeruild.

Enige maanden geleden begon de Tweede Kamer een politiek-maatschappelijke discussie bij Compuserve. In de hoop dat wij Kamerleden allemaal aan de digitale dialoog met de samenleving zouden deelnemen, kregen wij gratis software. Een uitnodigend pakket dat ik al snel over de harde schijf haalde. U voelt het al. Eerst raakten de winsock's (vraag me niet wat het is) in de knoop, en toen bleek dat er een extra programmaatje ontworpen moest worden om de automatic dialer van Compuserve het zwijgen op te kunnen leggen wanneer ik via Planet Internet mijn post wilde ophalen. Tien weken lang kon ik geen e-mail ontvangen.

Tegenwoordig gebruik ik voornamelijk XS4all omdat ze daar met Netscape de beste browser bieden. Als woordvoerder Elektronische Snelwegen voor de fractie van D66 tracht ik namelijk een visie te ontwikkelen op vraagstukken als het strafrecht en het Internet, het handhaven van auteurs- en octrooirechten, de beveiliging van het elektronische betalingsverkeer en het waarborgen van de privacy op de Electronic Highway. Dilemma's die stuk voor stuk grensoverschrijdend zijn en waarvoor de beste informatie op het World Wide Web zelf te vinden is. De cyberrights zijn populair in cyberspace.

Over een ander belangrijk facet voor de politieke discussie, de machtsconcentraties op de wereldwijde, geliberaliseerde telecommunicatiemarkt, tref ik veel minder aan. Wie verstand heeft van de Europese richtlijnen voor telecommunicatie en ideeën heeft voor de invoering en uitwerking in de nationale regelgeving kan de D66-fractie mailen op groet@xs4all.nl. Een mening is ook welkom, want op dit moment ontbreekt het te zeer aan een maatschappelijke inbreng op dit belangrijke terrein.

Aanbevolen literatuur - Internet ABC voor Vrouwen, Marianne van den Boomen, Instituut voor Publiek en Politiek, ƒ 24,90, ISBN 90-6473-306-6 - Sillicon Snake Oil, Clifford Stoll - Het recht van overheidsinformatisering, mr. V.A. de Pous, Stichting Expertise Centrum, ISBN 90-75239-02-5