Boardman aan vooravond van recordpoging in topvorm

MANCHESTER, 5 SEPT. De voetbalstad Manchester staat dezer weken in het teken van de wielersport. Na de wereldkampioenschappen op de baan volgt morgen een aanval op het werelduurrecord. De Engelsman Chris Boardman probeert de fantastische prestatie van Tony Rominger te verbeteren. De Zwitser schreef in november 1994 wielerhistorie met een niet voor mogelijk gehouden afstand van 55,291 kilometer.

Boardman acht zich morgen niet kansloos, hoewel zijn Franse ploegleider Roger Legeay na het aanschouwen van Romingers record destijds weinig illusies had. “Wat hier is gebeurd is een totale knock-out voor al zijn rivalen.” Boardman zelf hield zich op de vlakte maar schermde wel met een geheime locatie. “Ik begrijp niet dat niemand aan die bewuste baan heeft gedacht”, hulde hij zich vorig jaar nog in nevelen. De naam Manchester ligt pas een paar weken op ieders lippen.

De 28-jarige Boardman is momenteel in topvorm. Vorige week verbeterde hij in Manchester het wereldrecord op het achtervolgingsnummer. Afgelopen zondag toonde hij zich de sterkste in de Grote Prijs Eddy Merckx. In de individuele tijdrit over 52 kilometer reed hij in Brussel een gemiddelde snelheid van 51 kilometer per uur.

Morgen zal Boardman nog harder moeten fietsen, maar de omstandigheden zijn in zijn voordeel. De Belgische wegen zaten vol hindernissen, de piste van Manchester is overdekt. Het grootste probleem in de hal vormt de luchtvochtigheid, hoewel weerkundigen redelijke omstandigheden voorspellen. In het slechtste geval kan Boardman besluiten zijn recordpoging een etmaal uit te stellen.

Om een droge lucht te creëren besloot Rominger bij zijn eerste poging in het Velodrôme slechts een handjevol toeschouwers toe te laten. Boardman verkiest chauvinisme boven perfecte omstandigheden. Hij rijdt voor eigen publiek en is vertrouwd met de omgeving. Hij groeide op bij het schiereiland Hoyleke, in de buurt van Liverpool aan de Ierse Zee. De hal in Manchester biedt plaats voor vierduizend toeschouwers.

De snelheid van de piste heeft veel wielerinsiders verrast. Tot vorige week stonden alleen Hamar en Bordeaux bekend als Europese recordbanen. De laatste zes verbeteringen vonden dan ook in Noorwegen en Frankrijk plaats. Van de buitenbanen heeft Mexico Stad in het verleden een reputatie opgebouwd. Zowel Eddy Merckx (1972) als Francesco Moser (1984) reed een baanbrekend uurrecord op de hooggelegen ovaal in Midden-Amerika. Miguel Indurain hoopte vorig jaar in het Colombiaanse Bogota te profiteren van de ijle lucht, maar de Spanjaard moest de strijd al na een half uur staken.

In tegenstelling tot Rominger en Indurain is Boardman een geboren baanrenner. Met zijn geringe lengte (1 meter 75), zijn lage gewicht (68 kilo) en zijn vetpercentage van vier procent heeft hij een ideale lichaamsbouw voor een pistier. Met een vermogen van 560 watt is hij op papier de sterkste coureur ter wereld. Hij zal de inhoud morgen hard nodig hebben, aangezien hij ongetwijfeld met een kleiner verzet dan Rominger van start gaat. De Zwitser reed in Bordeaux met zestig tandjes voor en 14 tandjes achter, waarmee hij zich per pedaalslag ruim negen meter verplaatste. Boardman houdt zijn verzet nog angstvallig geheim.

Als baanrenner baarde hij voor het eerst opzien in 1992. Bij de Olympische Spelen van Barcelona won hij destijds een gouden medaille op het achtervolgingsnummer. In de zomer van 1993 verbeterde hij, nog steeds als amateur, het werelduurrecord van de Schot Graeme Obree, die negen maanden later trouwens revanche nam. Boardman reed destijds op een zogenaamde Lotus-fiets, een revolutionair model van carbon dat uit een stuk was vervaardigd.

Morgen zal hij aan de start verschijnen met een speciaal stuur, dat meer naar voren is geplaatst dan het gebruikelijke triatlonstuur. Hij maakte daar ook gebruik van tijdens het voor hem zo succesvolle WK. De aanpassing maakt het mogelijk met gestrekte armen te rijden. Tijdens de training klaagde Boardman deze week over spierpijn in zijn bovenarm als gevolg van deze 'Superman-positie'. “Na twintig minuten begon het te irriteren. Als de pijn morgen pas na zestig minuten de kop opsteekt, kan ik er vrede mee hebben.”

Historie werelduurrecord

Eddy Merckx (Bel) 49,431 km 25-10-72 Mexico Stad

Francesco Moser (Ita) 50,808 km 19-01-94 Mexico Stad

Francesco Moser 51,151 km 23-01-84 Mexico Stad

Graeme Obree (Schotl) 51,596 km 17-07-93 Hamar

Chris Boardman (GB) 52,270 km 23-07-93 Bordeaux

Graeme Obree 52,713 km 27-04-94 Bordeaux

Miguel Indurain (Spa) 53,040 km 02-09-94 Bordeaux

Tony Rominger (Zwi) 53,832 km 22-10-94 Bordeaux

Tony Rominger 55,291 km 05-11-94 Bordeaux Chris Boardman (Foto Reuter)