Ajax laat ook op Kaalheide punten liggen

KERKRADE, 5 SEPT. Ajax is geen club voor 0-0, nooit geweest ook. In de vorige competitie eindigde alleen de laatste, onbetekenende wedstrijd van de ploeg van Louis van Gaal tegen De Graafschap in die uitslag. Al in het vierde duel van dit seizoen, gisteravond bij Roda JC, was het weer zo ver. Het gaat niet naar wens bij de titelhouder. “Maar in vergelijking met afgelopen seizoen hebben we toch een punt gewonnen. Vorige keer verloren we hier nog”, bekeek Van Gaal het in Kerkrade van de positieve kant.

Ajax heeft na de schamele 0-0 in vier eredivisieduels al vijf verliespunten opgelopen. Maar Van Gaal had desondanks nog meer prettigs te melden. “Dit was onze beste wedstrijd van de laatste twee maanden”, vond hij. Dat Ajax desondanks nog geen schim is van het kampioenselftal van vorig jaar zei hij er niet bij. De houding van Frank en Ronald de Boer sprak boekdelen. De broers, die momenteel zelf ook niet op hun best zijn, liepen vaak mopperend en met betrokken gezichten over het veld.

De trainer zag er begrijpelijkerwijs geen heil in om in het openbaar zijn kwakkelende ploeg te bekritiseren. Zijn opmerkingen houdt hij liever intern. Collega Huub Stevens viel Van Gaal na afloop van de wedstrijd maar al te graag bij in zijn positivisme. “Het publiek is de grote winnaar”, sprak de Roda-trainer. Dat was een vreemde constatering. Roda-Ajax was in de eerste helft uitermate pover en pas na rust werd het wat aardiger door het hogere tempo en de acties voor beide doelen.

Maar als het hen uitkomt nemen trainers het niet zo nauw met de waarheid. Van Gaal zei bijvoorbeeld dat Ajax niet één, maar zelfs twee strafschoppen had verdiend. Babangida ging in de eerste helft in het strafschopgebied tegen de grond en Wooter in de tweede. “Babangida gaat toch niet zo maar liggen?”, probeerde Van Gaal zijn gelijk kracht bij te zetten. Later bleek uit de tv-beelden dat arbiter Jol er goed aan had gedaan niet naar de stip te wijzen.

Ook zonder die volgens hem onthouden penalty's vond Van Gaal dat Ajax had moeten winnen. “Ongelooflijk wat een kansen!”, herinnerde de trainer zich na afloop hardop. Ajax, dat onder anderen zonder de geblesseerde aanvoerder Blind speelde, kreeg vooral in de tweede helft inderdaad een paar uitstekende mogelijkheden, maar dat gold ook voor Roda. En hoe zou het Ajax zijn vergaan als één van Roda's Belgen, Stephan van der Heijden, in de 56ste minuut de riante schietkans na een verkeerde kopbal van Witschge zou hebben benut? Zou Ajax die klap nog te boven zijn gekomen?

Omdat het toen 0-0 bleef, leek Ajax acht minuten later ineens zelf op weg naar de zege. Tijani Babangida brak door de Roda-muur, passeerde zelfs doelman Hesp, maar treuzelde daarna te lang met inschieten zodat Senden de bal nog voor de voeten van de Nigeriaan kon wegtikken. De door Ajax van Roda overgenomen Babangida voelde zich op het voor hem zo vertrouwde Kaalheide in zijn element. Hij liet zijn persoonlijke tegenstander Mores voortdurend zijn hielen zien, maar kon geen rendement uit zijn indrukwekkende sprints halen. Maar ook daar wilde Van Gaal geen kritiek op leveren. Hij wees er op dat anderen het werk van 'Baba' hadden moeten afmaken.

Maar Ajax mist momenteel afmakers. Het spel was gisteravond weliswaar matig, maar voorheen had de Amsterdamse ploeg wel aan die paar goede kansen genoeg gehad om de winst te pakken. Van Babangida valt wat dat betreft weinig te verwachten, maar van de echte goalgetters ontbrak de nog steeds niet fitte Kluivert in Kerkrade - hij krijgt weer volledig rust - en miste de pas weer herstelde Litmanen scherpte. Met Overmars was het nog erger gesteld. De weg naar zijn oude vorm lijkt lang.

Mogelijk dat de nieuwste aankoop Gabrich uitkomst kan brengen. De robuuste Argentijn stapte gisteravond in Zuid-Limburg weliswaar in trainingspak uit de Ajax-bus, maar hij nam op de tribune plaats omdat de Argentijnse voetbalbond hem nog geen toestemming heeft gegeven om te spelen. Dat betreurde Van Gaal zeer. Hij wil Gabrich zo snel mogelijk inzetten.

Zonder de nieuweling en door de problemen bij de genoemde spitsen heeft Ajax na vier wedstrijden pas twee keer gescoord. Vorig jaar om hetzelfde tijdstip stond de toen ongeslagen ploeg op achttien doelpunten. Uitgerekend Kanu was destijds topscorer van de club. Van gaal noemde het gisteren “ongelooflijk verdrietig” dat de carrière van de Nigeriaan als gevolg van een hartkwaal ten einde lijkt te zijn. “Hij was één van de meest attractieve spelers van de Nederlandse competitie.”

Met Ajax komt het wel weer goed. Het wachten is op Gabrich, op Kluivert, op Blind, op Bogarde, op Veldman, op Dani en op Reuser. De vraag is echter of Van Gaal nog op tijd een soepel draaiende ploeg kan formeren om Ajax in de kampioensrace met PSV te kunnen houden. Ook Roda, dat dit seizoen alleen nog maar heeft gelijk gespeeld, had gisteren vijf afwezigen. Misschien was het daarom dat de Limburgers na afloop zo uitbundig de 0-0 vierden. Of is het behalen van een punt tegen Ajax altijd reden voor blijdschap?

    • Hans Klippus