Aanvallen van VS op Irak 'succesvol'; missie voltooid

WASHINGTON, 5 SEPT. De Amerikaanse raketaanvallen van dinsdag- en woensdagochtend op militaire installaties in het zuiden van Irak zijn “succesvol”. Dat heeft president Clinton gisteren verklaard. Hij zei dat de missie is voltooid, al wilde hij nadere acties niet uitsluiten.

De Amerikaanse raketaanvallen hebben volgens Clinton “de strategische situatie veranderd, vooral in het zuidelijke deel van Irak dat Saddam Hussein gebruikte voor de voorbereiding van zijn invasie van Koeweit. Strategisch is hij er slechter aan toe dan voor deze aanvallen.”

[De Iraakse autoriteiten maakten gisteren melding van een Amerikaanse raketaanval op een woonwijk in Bagdad. Journalisten werd vanochtend in een straat een gat in het asfalt van een halve meter diep getoond. Er zouden bij de inslag twee doden zijn gevallen.] Zowel het Pentagon als Clinton ontkenden gisteren dat Amerikaanse raketten op de Iraakse hoofdstad zijn afgeschoten. Volgens de Amerikanen hebben zij geen andere raketten afgevuurd dan de 44 die waren gericht op afweergeschut en communicatie-installaties in het zuiden van Irak.

Twee incidenten deden zich gisteren voor, op de eerste dag dat Amerikaanse gevechtsvliegtuigen patrouilleerden boven de uitgebreide No-fly zone in het zuiden van Irak. Twee Iraakse MiG's vlogen korte tijd vanuit het noorden op Amerikaanse toestellen af, maar weken al weer uit voor ze de nieuwe No-fly zone binnengevlogen waren. Een Amerikaanse F-16 vuurde een raket af op een Iraakse radarinstallatie, die de koers van het toestel volgde. Daarop viel de radar stil, maar niet duidelijk is of deze ook vernietigd is.

[Het Amerikaanse optreden blijft internationale kritiek ontlokken. Frankrijk, dat reserves heeft geuit ten aanzien van de Amerikaanse acties, heeft nu besloten niet deel te nemen aan de patrouilles boven het door Washington aan de No-fly zone toegevoegde deel. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, probeert vandaag in Parijs de Fransen alsnog tot medewerking te bewegen. Ook gisteren kon geen overeenstemming worden bereikt in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over een veroordeling van Irak. Rusland heeft nu met een veto gedreigd. China heeft vandaag de Amerikaanse aanvallen op Irak veroordeeld als schending van het internationaal recht.]

Generaal bd Colin Powell, de hoogste Amerikaanse militair ten tijde van de Golfoorlog in 1991, prees de Amerikaanse militaire actie tegen Irak gisteren. “Ik geloof dat de president precies heeft gedaan wat goed is”, zei hij in een vraaggesprek met CNN. Powell sprak zijn teleurstelling uit over de geringe steun die de Amerikaanse regering van haar bondgenoten heeft gekregen.

Pagina 5: Meeste Amerikanen steunen Clinton

Hij zei nauwelijks militair verzet van Saddam Hussein te verwachten tegen de instelling van de uitgebreide no-fly zone in het zuiden van Irak. “We moeten onze macht in de regio niet onderschatten en de retoriek van Saddam onderscheiden van de realiteit van de strategische situatie.” Powell, die lid is van de Republikeinse partij en Bob Dole adviseert over buitenlandse politiek, zei dat alle Amerikanen zich achter de president moeten scharen nu er militairen zijn ingezet. Newt Gingrich, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, sprak zijn zorg erover uit dat de regering-Clinton geen brede internationale steun voor haar optreden heeft weten te mobiliseren.

Presidentskandidaat Ross Perot van de Onafhankelijkheidspartij beloofde als hij tot president gekozen wordt alleen militairen te zullen inzetten voor oorlogen waarin hij zelf bereid zou zijn te vechten, of zijn kinderen te laten vechten. “We moeten eerst het land overtuigen, voor we troepen inzetten”, aldus Perot, die Clinton niet direct aanviel. De Senaat overlegde gisteren over een motie waarin de troepen worden ondersteund, maar Republikeinen en Democraten konden het niet eens worden over de formulering, en in het bijzonder over de lof die daarin uitgedrukt moet worden voor de president.

Volgens een eerste opiniepeiling steunen de meeste Amerikanen president Clinton en zijn besluit om raketaanvallen op Irak uit te voeren. Bijna tachtig procent van de Amerikanen zou er mee instemmen. Van de ondervraagden zou 56 procent bij een nieuwe oolrog met Irak meer vertrouwen hebben in Clinton als president dan zijn rivaal Bob Dole. Het is gebruikelijk dat Amerikanen zich in tijden van crisis achter hun president scharen. President Bush, die tijdens de Golfoorlog bijzonder populair was, heeft ondervonden dat het met die populariteit snel afgelopen kan zijn.