Zwarte film noir

Devil in a Blue Dress. Regie: Carl Franklin. Met: Denzel Washington, Jennifer Beals, Tom Sizemore, Maury Chaykin. In: Amsterdam, Cinecenter-Peppe Nappa.

Dat in het Los Angeles van 1948 een enigszins aan lager wal geraakte oorlogsveteraan al snel tegen een femme fatale aanloopt, de opdracht aanneemt tot wat privéspeurderswerk, daarbij weinig later verstrikt raakt in een netwerk van misdaad en corrupte politici en tenslotte, beschuldigd van andermans moorden, alleen door persoonlijke rehabilitatie en oplossing van het mysterie het vege lijf kan redden, mag nauwelijks een verrassende plot heten. Devil in a Blue Dress is kortom een klassieke 'film noir', met slechts een enkele verrassende draai: de held Easy Rawlins, gecreëerd door romancier Walter Mosley, is een Afrikaans-Amerikaanse voormalige G.I., en hij heeft wat te verliezen, namelijk een moeizaam verkregen eigen huis.

De omzwervingen van Rawlins (Denzel Washington) spelen zich grotendeels af in de zwarte milieus van Californië en worden op de soundtrack begeleid door Duke Ellington en T-Bone Walker. En zelfs de sleutel tot het mysterie van de 'femme fatale' (Jennifer Beals) in deze eerste zwarte 'film noir' heeft, mogen we wel verklappen, een raciale achtergrond.

Sfeertekening, acteren en camerawerk (van de fameuze Tak Fujimoto) zijn van een feestelijk niveau in deze door Jonathan Demme geproduceerde en door Carl Franklin (maker van het cultstatus genietende One False Move) geregisseerde film. Het enige probleem is dat er na het wegdenken van de etnische nouveauté een wel erg onorigineel scenariootje overblijft.

    • Hans Beerekamp