Voorzitter commissie CTSV gehandhaafd

DEN HAAG, 4 SEPT. Het Tweede Kamerlid Van Zijl (PvdA) kan aanblijven als voorzitter van de onderzoekscommissie naar de CTSV-affaire. Bijna alle fracties in de Kamer, inclusief de eigen PvdA-fractie, vroegen gisteren opheldering aan de CTSV-commissie over de uitspraken van commissievoorzitter Van Zijl maandagavond in het tv-programma Nova.

Van Zijl noemde daarbij twee cruciale oordelen in het eindrapport van de commissie 'foutjes'. Het ging om de vaststelling dat de benoeming van de bestuursleden van de Commissie van Toezicht Sociale Verzekeringen (CTSV) van een “onthutsende eenvoud” was en dat de gang van zaken rond de Ziektewetrapporten, november vorig jaar, “ongeloofwaardig” was. Het eindrapport van de Commissie-Van Zijl leidde kort voor het zomerreces tot de val van VVD-staatssecretaris Linschoten. Deze reageerde maandagavond verbolgen op het terugkrabbelen van Van Zijl.

GroenLinks fractievoorzitter Rosenmöller verklaarde gisteren dat “er een groot probleem” zou ontstaan als de overige leden van de onderzoekscommissie de mening van Van Zijl niet zouden delen. CDA-fractievoorzitter Heerma zei bovendien dat als uiterste consequentie eventueel de commissie voortijdig zou moeten worden opgeheven. De Kamer moet nog debatteren over de aanbevelingen van de commissie-Van Zijl over de verbetering van de controle op het toezicht in de sociale zekerheid.

De meeste fracties reageerden met instemming op een brief van de CTSV-commissie waarin werd verklaard dat de leden van de commissie de uitlatingen van de voorzitter betreurden. Van Zijl zei in een toelichting dat hij zich “wel een beetje beschadigd” voelde door de rel naar aanleiding van zijn televisieoptreden.