Verdenking misbruik van voorwetenschap; Hoge functionaris van Bols aangehouden

ROTTERDAM, 4 SEPT. Het openbaar ministerie van Amsterdam heeft gisteravond een hooggeplaatste functionaris van het voedingsmiddelenconcern BolsWessanen aangehouden op verdenking van misbruik van voorwetenschap.

Dit heeft het arrondissementsparket van Amsterdam vanmorgen bekendgemaakt. Justitie wil de naam van de verdachte niet vrijgeven.BolsWessanen wilde vanmorgen geen enkele mededeling doen over de arrestatie van de functionaris. Justitie wilde vanmorgen niet zeggen of de betrokkene ervan wordt verdacht het 'lek' te zijn van de vertrouwelijke bedrijfsinformatie waarmee op de optiebeurs gehandeld zou zijn.

Justitie duidt de verdachte aan als een “medewerker op het niveau van de concernstaf”, maar wil niet zeggen of dit slaat op uitsluitend de 'concernstafdirectie' of ook op de raad van bestuur en de groepsdirecteuren. Justitie sluit verdere arrestaties niet uit.

Met de aanhouding van het staflid is het onderzoek van Justitie naar de handel in effecten met misbruik van voorwetenschap in het fonds BolsWessanen uitgebreid naar het concern zelf. Vorige week werden al drie mensen, die niet bij het concern werken, gearresteerd en na verhoor vrijgelaten.

Het openbaar ministerie heeft maandag in samenwerking met de Economische Controle Dienst (ECD) huiszoekingen verricht in Haarlem, Zandvoort, Wassenaar en Hoofddorp. Daarbij is de administratie van enkele privé-personen in beslag genomen.

Het onderzoek richt zich op de handel op de optiebeurs op 3 juli 1995. Terwijl normaal enkele tientallen opties per dag worden verhandeld, verwisselden die dag maar liefst 3.600 put-opties van eigenaar. Wie put-opties koopt speculeert op een daling van het onderliggende aandeel. De volgende dag had die daling inderdaad plaats na een neerwaartse bijstelling van de winstverwachting.

De bron van de voorkennis-zaak lijkt te liggen bij het restaurant Blanje Bleu in Bentveld in de regio Zuid-Kennemerland. Tot voor kort werd het restaurant uitgebaat door de man J.G. (50 jaar) en de vrouw A.H. (55 jaar), die vorige week werden gearresteerd. Naast hen is ook een 50-jarige ex-ondernemer uit Noordwijkerhout opgepakt en verhoord.

De voormalige horeca-exploitant J.G. verklaarde gisteren tegenover De Telegraaf dat hij geregeld een gokje waagde op de optiebeurs. Op die bewuste juli-dag incasseerde J.G. met 165 put-opties een winst van 33.000 gulden. Naar zijn zeggen werd zijn restaurant geregeld bezocht door medewerkers van BolsWessanen en de optiebeurs. “Wij hebben hier heel lang het restaurant gerund en er kwamen veel gasten over de vloer die een hoge positie in het bedrijfsleven bekleden. Af en toe ving je wel eens wat op, wanneer je vroeg hoe het met de zaken ging”, zei J.G. tegen het ochtendblad.