US Open

Stefan Edberg is in zijn laatste grand-slamtoernooi doorgedrongen tot de kwartfinale. De Zweed, die bij de US Open eerder Richard Krajicek, Bernd Karbacher en Paul Haarhuis uitschakelde, werd gisteren op Flushing Meadow door Tim Henman voor het eerst op de proef gesteld. In een enerverend duel schoot de 21-jarige Engelsman op de beslissende momenten echter net te kort.

Vijftien breekpunten kreeg Henman, slechts twee wist hij er te benutten. Met steun van het publiek won Edberg de partij na ruim drie uur met 6-7, 7-6, 6-4 en 6-4.

Edberg treft in de kwartfinale Goran Ivanisevic, die afrekende met Andrei Medvedev (6-4, 3-6, 6-3 en 7-6). De Kroaat kwam in New York in zeven pogingen nog nooit verder dan de vierde ronde. “Vroeger kwam ik hier alleen om mijn prijzengeld op te halen”, zei Ivanisevic na afloop. Vrolijk babbelend vertelde hij dat hij zich voor het eerst in zijn element voelt in New York. “Ik ga hier nog een hoop schade aanrichten.” Edberg, die de laatste drie onderlinge duels won, deed laconiek over zijn kansen tegen Ivanisevic: “Het gaat er om of ik zijn service kan retourneren.”

Bij de vrouwen deden Monica Seles en Conchita Martinez wat van hen verwacht mocht worden. Martinez bereikte de halve finale als eerste door Linda Wild te verslaan met 7-6 en 6-0. Seles won in 48 minuten met 6-0 en 6-3 van Amanda Coetzer.

    • Arjen Ribbens