Turijn in teken van Nederlandse foto's

TURIJN, 4 SEPT. De Fotodiffusione, de tweejaarlijkse fotografiemanifestatie in het Italiaanse Turijn, zal dit jaar volledig in het teken staan van de Nederlandse fotografie. Het is de eerste keer dat de biënnale, sinds 1985 georganiseerd door de Fondazione Italiana per la Fotografia, geheel gewijd is aan de fotografie uit één land.

De omvangrijke presentatie, die van 5 tot en met 22 september plaastheeft, wordt financieel ondersteun door de Mondriaan Stichting, de Nederlandse ambassade in Rome en de KLM.

De Nederlandse instellingen die aan de presentatie deelnemen zijn het Stedelijk Museum Amsterdam, het Rijksmuseum, het Nederlands Fotoinstituut en het Nederlands Fotoarchief, de Rotterdamse galerie Fotomania, Stichting/uitgeverij Basalt en de Amsterdamse stichting Foto Forum (producent van Nederlandse fotografietentoonstelling voor de buitenlandse markt).

Tijdens de Fotodiffusione zal onder meer werk te zien zijn van Ed van der Elsken (uit de collecties van Stedelijk Museum en het Fotoarchief), Aart Klein, Johan van der Keuken, Cas Oorthuys en Charles Breijer. Het Rijksmuseum neemt deel met historische fotografie (Breitner, Asser, Witsen) afkomstig uit de Nationale Fotocollectie.

Het actuele deel van de Nederlandse presentatie wordt gevormd door werk van onder meer Hans Aarsman, Marjoleine Boonstra en Koos Breukel, een overzicht van de geënsceneerde fotografie van Rommert Boonstra en het documentaire project Honderd zomers, honderd winters van de onlangs door het Prins Bernard Fonds met de David Roëll-prijs onderscheiden Bertien van Manen.

Het Nederlands Fotoinstituut zal in Turijn voor het eerst de resultaten tonen van de drie opdrachten die het vorig jaar samen met de Mondriaan Stichting heeft verleend onder de titel Photowork(s) in Progress. Behalve portretten van Rineke Dijkstra bevat deze presentatie ook werk van de Amerikaanse Wendy Ewald en Engelsman Paul Seawright.

Een deel van de Turijnse presentatie zal na afloop van de manifestatie doorreizen naar Rome, waar het in de maand oktober deel uit zal maken van de overzichtstentoonstelling Actuele Fotografie in Nederland.

    • Eddie Marsman