Toneelstuk in de maak over de Bende van Venlo

Het Maastrichtse gezelschap Theaterplaats Kruis van Bourgondië zal in de zomer van volgend jaar een toneelstuk op de planken brengen dat is 'geïnspireerd' op het proces tegen 'de Bende van Venlo'. Na Srebrenica! en Emily is het derde keer in korte tijd dat een nieuwsfeit aanleiding is voor een theatervoorstelling.

De Bende van Venlo was onder meer betrokken bij het koelbloedig executeren van vier Turken. Nog eens drie Nederlanders lieten het leven tijdens een beroving door leden van de bende. Bendeleider Frenkie P. werd dit jaar in Den Bosch veroordeeld tot levenslang. Zijn vriend en medeplichtige Sannie P. werd in hoger beroep tot tien in plaats van achttien jaar gevangenschap veroordeeld.

Het stuk, waarvan het scenario eind dit jaar gereed moet zijn, zal geen 'documentaire' worden, zegt artistiek leider G. Wevers de Theaterpaats. “De feitelijke gebeurtenissen rond het proces zijn slechts aanleiding om een eigen verhaal te bedenken.” Welke waargebeurde elementen in het stuk zullen worden opgenomen kan Wevers nu nog niet zeggen. Maar namen van slachtoffers en daders zullen in ieder geval worden veranderd. Zeker is dat het een voorstelling wordt met muziek, maar zonder afgeronde plot. “In tien grote taferelen zullen we ons verhaal vertellen”, aldus Wevers.

Theaterplaats Kruis van Bourgondië is niet op het idee gebracht door de voorstellingen Screbenica! van en Emily, die veel publiciteit kregen. Wevers: “We liepen al langer met het idee rond iets te maken over de problemen van allochtonen. De Bende van Venlo is daar geschikt voor.” Het scenario zal worden geschreven door Adrie van Dijk.

De persofficier van Justitie in Roermond was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.