Telling Rwandese vluchtelingen nog niet hervat

KIGALI, 4 SEPT. Het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) wil zo spoedig mogelijk een voorgenomen telling van Rwandese vluchtelingen in vijf kampen in de omgeving van Goma in Zaïre hervatten. De telling werd eerder deze week opgeschort nadat zich onder de naar schatting 727.000 vluchtelingen het gerucht had verspreid dat de onuitwisbare inkt die wordt gebruikt, zou leiden tot sterilisatie en mogelijk zelfs tot de dood binnen vijf jaar.

Veel vluchtelingen, vrijwel allen Hutu's die het land in 1994 verlieten na de machtsovername door de Tutsi's, vrezen dat de telling het begin is van een gedwongen repatriëring. Ze zijn bovendien bang dat de inkt die wordt gebruikt bij terugkeer in Rwanda tot vervolging zal leiden, aangezien veel van de gevluchte Hutu's in 1994 betrokken waren bij massale slachtingen onder de Tutsi-minderheid.

Enkele weken geleden zei premier Kenga van Zaïre dat een miljoen vluchtelingen voor de Zaïrese verkiezingen van volgend jaar naar Rwanda zullen worden teruggestuurd. De telling dient volgens het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen alleen statische en budgettaire doelen.

De VN heeft het bewind in Rwanda gevraagd om een onderzoek naar de meer dan honderd doden, onder wie een groot aantal burgers, die tussen 6 en 8 augustus vielen in het noordwesten van het land. De burgers kwamen om als gevolg van acties van het leger, naar aanleiding van aanvallen door Hutu-rebellen. De regering heeft inmiddels een onderzoek toegezegd, maar voegt eraan toe dat de meeste slachtoffers vielen nadat ze probeerden aan een verhoor te ontkomen. (AFP, Reuter)