Record Duitse sociale uitgaven

WIESBADEN, 4 SEPT. De uitgaven in de sociale zekerheid in Duitsland zijn vorig jaar tot recordhoogte opgelopen. De kosten stegen met 4,7 procent tot 52,1 miljard mark, zo maakte het Duitse bureau voor de statistiek vanmorgen bekend. In het westen gingen de uitgaven met 4,3 procent omhoog tot 45,1 miljard mark, in de vroegere DDR was er een stijging van 7,6 procent tot 7 miljard mark.

In de sociale uitgaven in Duitsland zitten niet de werkloosheidsuitkeringen, maar wel de bijstand waarop gezinshoofden met een inkomen van hooguit 515 mark per maand recht hadden. Aan hen werd in 1995 18,8 miljard mark ofwel 10,6 procent meer uitgekeerd. Het leeuwendeel van het geld, te weten 33,3 miljard mark ofwel 1,7 procent meer dan in 1994, ging naar uitkeringsgerechtigden in verpleeginrichtingen en gehandicapten. De uitgaven voor politieke asielzoekers daalden met 1,7 procent tot 5,5 miljard mark. (DPA, KRF)