Rechtbank: garantie bij uitzetting Somaliërs

ROTTERDAM, 4 AUG. Asielzoekers uit Somalië kunnen alleen worden uitgezet als zij in hun vaderland worden opgevangen door familie. De opvang door stammen (clans) is niet voldoende. Dit heeft de president van de rechtbank in Zwolle gisteren bepaald in een kort geding tegen de Nederlandse staat door drie Somaliërs die het land moeten verlaten. Het drietal mag voorlopig blijven.

Het ministerie van Justitie vond bepaalde delen van Somalië wel 'veilig' genoeg om afgewezen en uitgeprocedeerde asielzoekers naar terug te zenden. Na twee mislukte uitzettingen besloot het ministerie deze zomer voorlopig geen vluchtelingen meer terug te sturen naar het door burgeroorlog verscheurde land. Staatssecretaris Schmitz zei toen de uitspraak van de rechtbank voor asielzoekers, de vreemdelingenkamer, af te wachten.

De staatssecretaris baseert doorgaans haar uitzettingsbeleid op zogenoemde ambtsberichten van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarin wordt onder meer de politieke situatie in een bepaald land beschreven. Wordt het betreffende land 'veilig' verklaard, dan stuurt Justitie afgewezen asielzoekers uit dat land terug naar huis.

De rapportages van ambassades en consulaten aan Den Haag liggen zwaar onder vuur. Staatssecretaris Patijn (Buitenlandse Zaken) zegde de Tweede Kamer vorige maand toe de kwaliteit van de berichten te zullen verbeteren. (ANP)