Personeel van Saybolt International uit Irak

ROTTERDAM, 4 SEPT. Het Vlaardingse Saybolt International dat door de VN is ingehuurd om toezicht te houden op de naleving van het olie-voor-voedsel-akkoord met Irak, haalt zijn personeel terug uit Bagdad. Het gaat om twee technici en een manager.

Nu het olie-voor-voedsel-akkoord door Iraakse interventies in Koerdistan voor onbepaalde tijd is opgeschort en Amerikaanse raketaanvallen op Irak aanhouden, ziet Saybolt geen reden zijn personeelsleden langer in Bagdad te houden. “We kunnen geen inschatting maken hoe lang dit gaat duren en zullen onze mannen daarom terughalen”, aldus Peter Boks, manager special projects bij Saybolt International. Vanmiddag zal Saybolt een formeel besluit nemen.

Voor Saybolt zitten sinds eind vorige week twee Britten en een Nederlander in Bagdad. Volgens de informatie waarover het ministerie van buitenlandse zaken beschikt, is dit de enige Nederlander die in Irak verblijft. Saybolt zou de kwaliteit en kwantiteit moeten controleren van de 2 miljard dollar aan olie die Irak in het kader van het olie-voor-voedsel-akkoord gedurende een half jaar zou mogen exporteren.

Saybolt zou 14 deskundigen plus onderdelen voor twee laboratoria naar Irak sturen. De drie medewerkers die vorige week al naar Bagdad gingen, keren terug naar Vlaardingen. “Maar zodra we instructies krijgen van de VN hervatten we onze werkzaamheden in Irak”, aldus Boks. Saybolt International is niet verzekerd tegen dit soort risico's.