Olieprijs gestabiliseerd

TOKIO/LONDEN, 4 SEPT. De prijs van ruwe olie is vannacht op de Aziatische markten en vanmorgen in Europa gestabiliseerd op het niveau van gisteren. De nieuwe Amerikaanse aanval met kruisraketten op Zuid-Irak van vanmorgen leidde niet tot de grote prijsschommelingen die de eerste actie van gistermorgen teweeg bracht.

De nieuwe Amerikaanse actie werd niet beschouwd als een volgende stap in een escalatie van het dit weekeinde uitgebroken conflict, maar meer als een vervolmaking van de eerdere aanval.

Vannacht steeg Brent-olie voor levering in oktober even naar 22,50 dollar per vat, maar viel later iets terug naar 22,20 dollar. Vanmorgen zakte Brent-olie in Londen verder naar 22,12 dollar per vat. De prijs van oktobercontracten was in de vroege ochtend van dinsdag nog opgelopen tot 23,50 dollar. Dat was het hoogste prijsniveau sinds de Golfoorlog van 1990-1991. Olie-analisten zeiden dat pas een verdere escalatie van het conflict de olieprijs verder zal opstuwen tot tussen 25 dollar en 30 dollar per vat, en dat de oliehandel beducht is voor een overreactie op de spanning in het Midden-Oosten. Een niveau van 22 dollar werd vanmorgen beschouwd als een belangrijke ondergrens op de olietermijnmarkt. Op dat niveau zou het wegvallen van de verwachte Iraakse levering van twee miljard dollar aan olie in twee termijnen van 90 dagen in de prijs zijn ingecalculeerd. Toestemming voor die Iraakse levering werd maandag door de Verenigde Naties opgeschort. (Reuter)