Loopbaan van Kanu voorbij na afkeuring

MILAAN, 4 SEPT. De loopbaan van Nwankwo Kanu is definitief voorbij. Een woordvoerder van zijn club, Internazionale Milan, heeft dat gistermiddag na een nieuw medisch onderzoek bekendgemaakt. Kanu, deze zomer door de Italiaanse club overgenomen van Ajax, heeft een hartafwijking die het bedrijven van topsport levensgevaarlijk maakt. De 20-jarige Nigeriaan werd deze zomer met zijn land in Atlanta olympisch kampioen.

Maandag werd bekend dat de aanvaller ernstige gezondheidsproblemen heeft. Drie specialisten hadden dat geconstateerd. Het gaat om een afwijking aan de hartklep bij de aorta. Waarschijnlijk moet Kanu op termijn een operatie ondergaan. De situatie is niet levensbedreigend. In Milaan onderging de speler gisteren een laatste test. Clubarts Piero Volpi kwam daarna met het slechte nieuws. “Helaas zijn de eerder gestelde diagnoses bevestigd.” Volpi zei verder dat de sportieve loopbaan van Kanu niet zijn eerste zorg was. “Ik ben blij dat we de ziekte van deze patiënt hebben ontdekt, zodat hij kan worden behandeld.”

Clubpresident Massimo Moratti, die de aanvaller naar Milaan haalde, hield een kleine slag om de arm. “Ik wil de hoop dat Kanu ooit nog eens bij ons op het veld staat niet opgeven. Maar we moeten realistisch blijven. Kanu is een fenomeen. In goede gezondheid had hij fantastische dingen voor onze club kunnen doen.”

Kanu zelf wilde niet reageren op de onthutsende feiten. Hij verklaarde “totaal kapot” te zijn en wil voorlopig met rust worden gelaten. “Wat moet ik nu?”, vroeg hij zich geëmotioneerd af. Namens de selectie sprak Aron Winter, eveneens oud-Ajacied, van grote verslagenheid bij de spelers. “We zullen alles doen om Kanu de komende tijd te steunen. Zelf begrijp ik ook niet dat het probleem niet eerder is geconstateerd. In mijn tijd bij Ajax werd ik geregeld aan allerlei tests onderworpen.” Ajax, waar Kanu de laatste drie jaar speelde, zei “met onsteltenis” kennis te hebben genomen van de berichten over de aanvaller. Volgens Ajax-arts Bon zijn bij Kanu nooit hartproblemen geconstateerd.

Voorzitter Moratti heeft al kenbaar gemaakt dat Kanu bij Internazionale kan blijven. “Hij kan ook in een andere functie waardevol voor ons zijn. Als hij dat zelf tenminste wil. Ook bij een eventuele operatie kan hij op onze steun rekenen.” (ANP, Reuter)