Koploper Feyenoord verzuimt doelsaldo op te voeren

SITTARD, 4 SEPT. Ondanks alle routine die hij opdeed in een indrukwekkende voetballoopbaan, maakte Ronald Koeman zich gisteren toch een beetje ongerust. In zijn eerste competitiewedstrijd van dit seizoen mocht Feyenoord na twee overwinningen geen punten verspelen. Want dat zou hem, de vedette die in opspraak kwam na een avondje stappen in Alma Ata, misschien worden aangerekend.

Zijn bezorgdheid bleek volkomen ongegrond. Feyenoord ontmoette in Stadion De Baandert een van de zwakste teams uit de eredivisie en won in een lage versnelling moeiteloos met 2-0. De ploeg uit Rotterdam liet het ontspannen avondje Limburg onbenut om het doelsaldo flink op te voeren.

Het was voor Koeman het eerste optreden nadat hij er begin augustus in Kazachstan met Gaston Taument en Henk Vos op een avond stiekem tussenuit was geknepen om in de nachtelijke uren vertier te zoeken buiten het spelershotel. Haan werd al gauw op de hoogte gesteld van deze escapades en strafte Koeman door hem niet mee te nemen naar een toernooi in Alicante. Want ook daar is het goed toeven in het uitgaansleven, wist de oefenmeester. Door een toevallige samenloop van omstandigheden vernam Koeman de sanctie eerder dan de bedoeling was en niet uit de mond van Haan. Hij dreigde te stoppen met voetbal en Feyenoord.

Een weekje van bezinning bracht hem echter op andere gedachten. Op deze wijze wilde hij geen afscheid nemen. Met Haan had hij vervolgens een geheime afspraak op een parkeerterrein in Dordrecht. Van den Herik verbleef op dat moment met zijn jacht op Elba. Maar er was ook geen frictie tussen Koeman en de voorzitter. Beiden hebben volgens de Krant van Feyenoord een uitstekende verstandhouding. Ze dineren regelmatig gezamenlijk met hun echtgenotes in Antwerpen en toen Van den Herik in juni met zijn zeiljacht in een baai lag waar Koeman zijn vakantie vierde, polste hij hem voorzichtig voor de functie van technisch bestuurslid in het volgende seizoen.

Haan en Koeman praatten de problemen uit. De speler sputterde nog wat na over de slechte communicatie, de trainer was tevreden te horen dat de speler spijt had van zijn avondje stappen. Na de verzoening werd afgesproken dat Koeman in het veld wat vaker mag doorschuiven naar het middenveld. “Hij moet zelf aanvoelen welke momenten daarvoor geschikt zijn. De ene keer kan hij voor zijn verdediging spelen, de andere keer er achter”, aldus Arie Haan.

Gisteravond was er tegen het zwakke Fortuna alle reden om het middenveld te versterken. Maar Koeman opereerde bijzonder ingetogen en bleef in de achterste linie hangen. “Over twee maanden had ik deze wedstrijd heel anders gespeeld”, verduidelijkte de voormalige ster van Barcelona. “Ik ben conditioneel nog niet honderd procent. Qua balgevoel is er niets aan de hand, want dat verleer je niet gauw.”

Toch had Koeman nog een belangrijk deel in de overwinning van Feyenoord. Na de vroege openingstreffer van Henke Larsson, waarbij de defensie van Fortuna apathisch reageerde op een verre pass van Giovanni van Bronckhorst, kreeg Feyenoord in de eerste helft ook nog een strafschop. Taument was door Robert Loontjes neergehaald in het zestienmetergebied. Meteen werd de hierarchie bij Feyenoord duidelijk. Jean-Paul van Gastel mag dan in het Nederlands elftal brutaal de bal op de stip leggen omdat hij een 'zekerheidje' is, bij zijn club moet hij de penalties toch overlaten aan Koeman. De ervaren rot zag aan het standbeen van doelman Arno van Zwam dat hij naar rechts wilde duiken, waarna Koeman de bal met een zacht rolletje in de andere hoek schoof.

In de tweede helft maakte Feyenoord zich te veel zorgen over de aanvalskracht van Fortuna, die te gering is voor de eredivisie. Maar Haan stelt in alle situaties veiligheid voorop. Veel spelers achter de bal, vier man, soms wel vijf in de laatste linie. Het was vorig seizoen nota bene in De Baandert, toen Feyenoord een 1-0 nederlaag opliep, waar hij besloot dat het in de toekomst anders moest. Er kwam meer zekerheid achterin, een twee-spitsensysteem en een groot aantal nieuwe spelers.

Aan attractief voetbal is Feyenoord dit seizoen nog niet toegekomen. Toch verdient het legioen dat. Gisteravond waren er weer vijftienhonderd Feyenoord-fans hun club achterna gereisd. Wat bezielt deze mensen uit ondermeer Kampen, Weert, Renkum, Mariahout, 's Gravendeel en ongetwijfeld ook Rotterdam om op een dinsdagmiddag na een vermoeiende werkdag in de Kadett te stappen en dan gehinderd door menige file naar het zuiden des lands te rijden voor Fortuna-Feyenoord? Is dat uit clubliefde, hobbyisme, saamhorigheidsgevoel of een verslaving? Gisteravond bezetten ze de korte zijde in het met slechts zesduizend bezoekers gevulde stadion. “Hier is altijd voldoende plaats voor ons”, zegt senior manager Fred Blankemeijer. “Vorig seizoen wilde Fortuna onze supporters zelfs zitkussentjes geven. Dat hebben we ze sterk ontraden, want die waren ongetwijfeld voor een deel de lucht ingegaan.”

Feyenoord had vorig seizoen in de thuiswedstrijden iets minder toeschouwers dan het jaar ervoor. Toch altijd nog een gemiddelde van 26.376. Elke uitwedstrijd wordt bijgewoond door zo'n 2.500 fans. “Daarmee staan we aan de top”, zegt veiligheidscoördinator Jan Verweij. Naar Volendam reizen relatief gezien misschien nog wel de meeste supporters, zo'n vijfduizend. “Maar dat is dan ook de gezelligste uitwedstrijd. Daar krijgen we alle medewerking. Na de wedstrijd kan iedereen op de Dijk nog wat drinken en worden er in de cafés zelfs Feyenoord-liederen ten gehore gebracht.”

In Sittard bleven de horeca-etablissementen gisteravond veiligheidshalve gesloten.

    • Erik Oudshoorn