Ja-knikkers

Foto: SCHOONEBEEK - De karakteristieke ja-knikkers bij het olieveld in Schoonebeek staan vanaf vandaag stil. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) stopt voorlopig met het oppompen van olie. Een experiment olie te winnen uit twee horizontaal geboorde boorputten is mislukt. De putten leverden veel water en weinig olie, waardoor rendabele exploitatie niet mogelijk is.

Het olieveld van de NAM bij Schoonebeek werd in 1943 ontdekt en in 1945 in produktie genomen. De afgelopen vijftig jaar werd van de oorspronkelijke aanwezige 165 miljoen kubieke meter aardolie 40 miljoen opgepompt.

Shell, waarvan de NAM onderdeel uit maakt, blijft onderzoek doen naar nieuwe technieken. NAM-woordvoerder F. Duut: “Er zit nog gigantisch veel olie. Misschien lukt het over vijf of vijftien jaar.” (Foto Sake Elzinga)