Henk Kivits, de man van een miljard

ROTTERDAM, 4 SEPT. Henk Kivits is nu echt 'de man van een miljard' geworden. Zo werd de scheidende directeur van KPN Multimedia intern al genoemd wegens de ambitie van KPN fors te investeren in nieuwe media. Als nieuwe directeur van Sport7 wordt het zijn taak een dergelijk bedrag terug te verdienen.

De benoeming van Kivits (43), gisteren bekendgemaakt, komt als een verrassing. De Limburger geeft nog geen twee jaar leiding aan KPN Multimedia, een KPN-dochter die hij van de grond af heeft opgebouwd. In een interview met Het Parool beweerde Kivits vorig jaar nog dat hij “de leukste job van het land” had. Kivits volgt bij Sport 7 Ruud Hendriks op die, als gepland, per 1 oktober terugkeert naar tv-producent Endemol.

Kivits is als directeur van KPN Multimedia nauw betrokken geweest bij de oprichting van het nieuwe sportkanaal, dat in februari door Philips, ING, Endemol en de KNVB werd gelanceerd. KPN voegde zich pas later bij de aandeelhouders (met een belang van 17 procent) omdat men binnen de top van het telecom-bedrijf aanvankelijk twijfelde.

Als commissaris van Sport 7 was Kivits een van de mensen die de afgelopen maanden op zoek ging naar “een zwaargewicht” als opvolger voor Hendriks. Dat kaliber was volgens een woordvoerder van KPN nodig omdat “de aandeelhouders van Sport7 inzien dat de zender een omwenteling van het medialandschap bewerkstelligt, zoals de introductie van betaaltelevisie. Er komt heel wat bij kijken.” Tijdens de zoektocht naar een geschikte algemeen-directeur heeft Kivits volgens KPN op een gegeven moment gezegd: “Laat ik het zelf maar doen”. KPN vindt het jammer dat Kivits vertrekt, Sport7 toonde zich vanochtend verheugd over het aantrekken van Kivits.

Een actief sporter is de nieuwe directeur nooit geweest. Wel was hij “jarenlang” voorzitter van de IJshockeyclub Smoke Eaters uit Geleen. In Geleen ligt ook de bakermat van Kivits carrière. Samen met zijn vader, de landmacht-kapitein Pieter Kivits, richtte hij in 1979 het ingenieursbureau Intercai op dat adviezen geeft op het gebied van telecommunicatie. “Ik heb al eens 16 miljoen mogen opmaken” zei Kivits ooit over een geflopt project in Zuid-Limburg, waar de overheid via een 'tweewegkabel' de bevolking allerlei geavanceerde communicatiediensten wilde aanbieden. Het plan eindigde in chaos omdat de bestuurders het niet eens konden worden over het soort diensten dat via de kabel zou moeten worden aangeboden. Voor het overige was Intercai tamelijk succesvol en heeft het bedrijf tal van vestiging het buitenland. Henk Kivits is financieel inmiddels wel binnen, omdat zijn bedrijf twee jaar geleden werd overgenomen door KPN. Op dat moment werd Kivits directeur van de nieuwe dochteronderneming van het voormalige staatsbedrijf.

Kivits, die met zijn overstap naar KPN zijn vrije bestaan als 'mediamakelaar' opgaf, ontwikkelde zich steeds meer een spin in het web in medialand. Wegens de meer dan 300 deelnemingen van KPN en het achterliggende kapitaal vergrootte Kivits zijn invloed aanzienlijk. De directeur was, op de achtergrond weliswaar, betrokken bij veel van de grote deals waarover de afgelopen tijd in het stormachtig veranderende medialandschap is onderhandeld. Zo keek hij vorig jaar naar uitgever Dagbladunie die door Reed Elsevier te koop was aangeboden, maar vond hij een dergelijke transacie voor KPN nog te vroeg. Onderhandelingen met de Holland Media Groep over de overname van RTL5 waren, naar verluidt, ook in vergevorderd, maar bleven zonder overeenstemming. Kivits speelde in ieder geval een leidende rol bij het monsterverbond dat KPN, Philips en Nethold sloten over de introductie van digitale betaaltelevisie in Nederland.

Bij Sport7 wacht 'pionier' Kivits een zware opdracht. Voor een miljard gulden zijn voor een periode van zeven jaar de tv-rechten van Nederlandse voetbalwedstrijden gekocht. Jaarlijks moet het station daarom naar schatting zeker 220 miljoen gulden verdienen om ooit uit de aanloopkosten te komen. En dat valt niet mee nu, kort na het begin, de kijkcijfers al dalen. Kivits' credo, zoals eerder dit jaar in een interview met deze krant uitgesproken, moet hem richting geven: “Of ik de grootste ben interesseert me geen moer, als ik maar profijtelijke business heb.”

    • Jaco Alberts