Hans Alders

Foto: GRONINGEN - De PvdA'er Hans Alders (43) is gistermiddag geïnstalleerd als commissaris van de koningin in Groningen tijdens een speciale vergadering van de Provinciale Staten, in aanwezigheid van PvdA-fractievoorzitter Wallage en de commissarissen Ter Beek (PvdA, Drenthe) en Hermans (VVD, Friesland).

Loco-commissaris G. Beukema (PvdA) sprak in zijn toespraak tegen dat Alders Groningen zou zijn opgedrongen. “De benoeming lag in de lijn van het advies van de vertrouwenscommissie. Meer kan ik hier niet over zeggen omdat de advisering vertrouwelijk is en ook na de benoeming niet mag worden geopenbaard. Onze commissie heeft zich hieraan gehouden, hoewel dit in de storm van publiciteit rond de benoeming wel moeite heeft gekost.”

Ook Alders spreekt geruchten tegen dat zijn benoeming het gevolg is van een politieke ruilhandel: “De commissaris van de koningin is niet het verlengstuk van een statenfractie.” De commissaris betreurt dat rond zijn benoeming zoveel rumoer is ontstaan. “Mijn kandidatuur was al vroegtijdig bekend in de media. Dit wekte de indruk dat alles al geregeld was. Ik ben vervolgens met de vertrouwenscommissie in een ogenschijnlijke klucht terechtgekomen.” Hij stak de Groningers een hart onder de riem: “Het was niet een keuze bij gebrek aan beter.” (Foto Sake Elzinga)