Gevonden lichamen zijn van ontvoerde meisjes An en Eefje

BRUSSEL, 4 SEPT. De stoffelijke resten die gisteren zijn opgegraven in het Waalse Jumet zijn die van de vorig jaar verdwenen meisjes An Marchal (17) en Eefje Lambrecks (19). Dat is gisteravond gebleken na identificatie. De meisjes werden ontvoerd door Marc Dutroux, spil in een omvangrijke zedenzaak.

In België is geschokt gereageerd op het nieuws, hoewel de verbijstering iets minder massaal lijkt dan twee weken geleden, toen de uitgehongerde lichamen van de achtjarige Julie en Mélissa werden gevonden. Kranten brengen het nieuws groot. Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws hebben een zwarte voorpagina met daarop de foto's van An en Eefje. De Morgen plaatste hun foto op een witte achtergrond. De Belgische regering onderbrak gisteren haar overleg toen het nieuws bekend werd. Premier Dehaene zei verbijsterd te zijn en sprak van “een laffe moord”. Minister van Justitie De Clerck zei dat justitie en politie “meer dan ooit verantwoordelijkheid moeten nemen om dit nooit meer mogelijk te maken.”

De lichamen werden gistermorgen opgegraven bij het huis van Dutroux' handlanger Weinstein. Lange tijd bestond onzekerheid over de identiteit van de stoffelijke resten. Aanvankelijk wilde de rijkswacht niet meer zeggen dan dat het ging om beenderen, vermoedelijk van menselijke oorsprong. Tegen negen uur gisteravond maakte procureur Bourlet van Neufchâteau bekend dat het ging om An en Eefje. Bourlet, die steeds had volgehouden dat de meisjes mogelijk nog in leven waren, wilde na een korte verklaring niet verder met de pers praten. De vader van An Marchal bevestigde gisteravond in een emotionele verklaring dat zijn dochter is teruggevonden. “Een vraag voor ons is opgelost, dat is dat wij niet meer hoeven te zoeken”, aldus Paul Marchal. De meisjes zijn gisteren geïdentificeerd aan de hand van hun gebit. Bij Eefje lag ook een horloge. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend. Het tweetal zou zijn overleden kort na hun ontvoering in augustus vorig jaar. Marc Dutroux ontkent dat hij de meisjes heeft vermoord en schuift de schuld in de schoenen van Weinstein, die hij op zijn beurt vermoordde uit wraak. Maar in de buurt van de lijken zou een credit-card van Dutroux zijn gevonden.

Pag.4: Politie zoekt verder bij tiental huizen in omgeving Charleroi

Na identificatie werden de meisjes gisteravond overgebracht naar hun woonplaats Hasselt. An en Eefje worden waarschijnlijk zaterdag begraven.

An en Eefje verdwenen spoorloos in de nacht van 22 op 23 augustus, nadat ze in Blankenberge een hypnoseshow hadden bijgewoond. Ze namen de tram naar Oostende en vandaar ontbrak ieder spoor. Grote zoekacties in de duinen leverden niets op. Er kwam pas nieuws over hen met de aanhouding drie weken geleden van Marc Dutroux. Hij verklaarde aanvankelijk dat hij de meisjes had ontvoerd, maar dat hij hen levend had laten gaan. Geopperd werd dat hij ze had doorverkocht aan een internationaal prostitutienetwerk, mogelijk in Oost-Europa.

Met An en Eefje zijn zes slachtoffers van de bende van Dutroux teruggevonden. Sabine Dardenne (12) en Laetitia Delhez (14) werden drie weken geleden levend gevonden. De achtjarige Julie en Mélissa werden doodgehongerd opgegraven in de tuin van Dutroux. Het onderzoek naar lichamen in Jumet begon een week geleden op aanwijzingen van Dutroux. Hij wees verschillende plaatsen aan in en rond het huis waar Weinstein had gewoond. Afgelopen maandagnacht zou hij nog eens preciezere aanwijzingen hebben gegeven.

Bij het onderzoek werden Nederlandse lijkhonden, de Britse inspecteur John Bennet en de Nederlandse deskundige Harry Jongen ingezet. De laatste verklaarde gisteravond dat de vondst werd gedaan op de laatste vierkante meters die zouden worden onderzocht. Het ging om een plek onder de fundering van een loods, die laagje voor laagje werd afgegraven. Op een diepte van 2,5 meter werden de beenderen gevonden. De graafwerken in Jumet zijn gisteren stopgezet. Er wordt nu verder gezocht bij een tiental woningen in de omgeving van Charleroi, die eigendom zijn van Dutroux en zijn handlangers.

    • Birgit Donker