Geld voor Morgan Grenfell van bank

LONDEN, 4 SEPT. Deutsche Bank neemt voor 150 tot 200 miljoen pond aan overgewaardeerde aandelen over van dochteronderneming Morgan Grenfell, één van de meest prestigieuze financiële beheersfirma's in de Londense City. Met die transactie probeert de bank de schade te beperken die dreigt te onstaan door mogelijke fraude bij drie investeringsfondsen van Morgan Grenfell. Ruim 90.000 mensen hebben voor een totaalbedrag van 1,4 miljard pond in die fondsen belegd.

Morgan Grenfell had maandag de beurshandel in de drie fondsen voor onbepaalde tijd gestaakt wegens mogelijke fraude. Fondsbeheerder Peter Young was op non-actief gesteld. Het Britse instituut dat toeziet op het fondsbeheer, de Investment Management Regulatory Organisation (IMRO), heeft er gisteren mee ingestemd dat de beurshandel morgen weer hervat wordt, nadat Deutsche Bank zich garant stelde voor alle mogelijke schade die door malversaties ontstaan is. Door de aandelentransactie tussen Deutsche Bank en Morgan Grenfell kan de openingskoers van de drie fonsen bij hervatting van de handel gelijk zijn aan de koers voordat de handel werd opgeschort.

Het fraudeonderzoek spitst zich toe op aandelen in niet-beursgenoteerde bedrijven die overgewaardeerd zouden zijn. Op die manier zouden de beleggingsfondsen hun rendementen kunstmatig hebben opgevijzeld. De drie fondsen stonden bekend als uiterst succesvol. Fondsmanager Peter Young was in juni door het blad Investment Week nog uitgeroepen tot Fondsmanager van het Jaar.

Eén van de drie fondsen, Morgan Grenfell European Growth Trust, zou meer dan een kwart van het kapitaal hebben belegd in niet-beursgenoteerde bedrijven. Dat is in strijd met de richtlijnen van de Securities and Investments Board (SIB), de Britse instantie die op de beurshandel toeziet. De SIB hanteert een maximum van tien procent. Maar een uitzondering wordt gemaakt voor aandelen in bedrijven die op korte termijn naar de beurs worden gebracht.

    • Dick Wittenberg