'Gazellen' kijken verder dan de Amsterdamse beurs

ROTTERDAM, 4 SEPT. Beter Bed gaat naar de effectenbeurs in Amsterdam. Het Hoofddorpse high tech bedrijfje PolyDoc gaat naar een nieuwe kapitaalmarkt voor kleine bedrijven in Londen. En de jongste onderneming van softwaremiljonair W. Smit (InterNOC) wil over twee jaar zelfs naar de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq.

Mist de Amsterdamse beurs de aansluiting met de veelbelovende bedrijfjes, nieuwkomers die de banenmotor zijn van de 21ste eeuw?

Nee, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse beurs. Twee jaar geleden heeft de effectenbeurs al de toelatingseisen voor nieuwkomers op de beurs verlaagd en op dit moment is ook nog een studie gaande naar betere bereikbaarheid van de beurs voor ondernemingen zonder veel financiële historie (track record). “De beurs heeft de eisen voor een aandelennotering verlaagd, maar wij willen die wel verbinden aan kwaliteitsnormen.” Die normen houden onder meer in dat een bedrijf ten minste vijf jaar moet bestaan, drie jaar winst moet hebben gemaakt en ten minste 10 miljoen gulden waard moet zijn.

“Wij zijn naar Londen gegaan omdat wij niet aan de eisen wat betreft financiële track record van Amsterdam voldeden”, zegt managing director R. Maddocks van PolyDoc. Inmiddels hebben al vijf Nederlandse bedrijven bij hem geïnformeerd naar de Londense optie. “In Nederland bestaat hiervoor geen mogelijkheid.”

Op de beursvloer bestaat wel belangstelling voor nieuwe aanwas. Hoe meer bedrijven, hoe meer handel. Onlangs lanceerden de hoeklieden op de incourante markt plannen om deze markt, die officieel los staat van de 'grote' beurs, om te vormen tot een beurs voor veelbelovende bedrijfjes.

Uit een enquête die de beurs eerder dit jaar samen met het accountantskantoor Moret heeft gehouden, kwam naar voren dat wel 160 Nederlandse bedrijven belangstelling voor de beurs hebben. De werkelijke animo is echter de laatste jaren, ondanks de regen van koersrecords, maar zeer beperkt. Grote familiebedrijven, zoals Vendex (detailhandel, diensten) en Van Leer (verpakkingen) hebben de weg gevonden. Dit najaar zal mediaconcern Endemol zijn opwachting maken. Kleine snelle groeiers staan echter niet te popelen.

De belangstelling onder de 'gazellen' voor buitenlandse beurzen is daarentegen groeiende. Onlangs stapte AND International Publishers naar de Londens Alternative Investment Market, een snel uitdijende beurs voor rappe groeiers. Deze week volgde het softwarebedrijf Polydoc met een plaatsing van nieuwe aandelen ter waarde van zo'n 7 miljoen gulden.

Ook het aanbod van beurzen die deze bedrijfjes graag willen hebben, wordt trouwens steeds groter: naast de lokale beurzen staat ook de opening van de pan-Europese aandelenmarkt Easaq op stapel. Easdaq moet het Europese antwoord zijn op de succesvolle Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, waar bijvoorbeeld supergroeiers Intel en Microsoft zijn genoteerd.

Beter Bed heeft de financiële staat van dienst die de Amsterdamse beurs verlangt binnen, zo blijkt uit een toelichting van financieel directeur A. van der Heijden. Het bedrijf, waar nu 800 mensen werken, heeft sinds 1990 naar zijn zeggen “een sterke groei gerealiseerd, niet alleen in filialen, maar ook in omzet en winst”. Vorig jaar boekte Beter Bed (nu 52 filialen in Nederland) 8,7 miljoen gulden netto winst op een omzet van 118 miljoen gulden.

Beter Bed loopt al anderhalf tot twee jaar rond met de beursplannen, vertelt Van der Heijden. Ruim een jaar geleden hebben de gebroeders Mark en Pieter Diks die het bedrijf 15 jaar geleden oprichtten, al 43 procent van de aandelen in kleine kring verkocht. ABN Amro, die de beursgang zal leiden, kreeg toen een aandelenbelang van 17 procent in Beter Bed, de participatiemaatschappij CVC kocht 21 procent, terwijl het management 5 procent in handen kreeg.

Wanneer de aandelen van Beter Bed naar de Amsterdamse beurs gaan, wil Van der Heijden nog zoveel mogelijk open houden. Eind dit jaar of begin volgend jaar is de officiële omschrijving. Ook op de vraag of Beter Bed nieuwe aandelen zal uitgeven bij beleggers om extra kapitaal aan te trekken, houdt hij open. Jaarlijks wil Beter Bed 4 tot 6 nieuwe filialen openen, maar ook het buitenland staat op het verlanglijstje.

    • Menno Tamminga