Frankrijk, Rusland herhalen zorgen; Tweede aanval VS op zuiden van Irak

WASHINGTON/ NEW YORK/ BAGDAD, 4 SEPT. De Verenigde Staten hebben vanochtend vroeg een tweede aanval met kruisraketten op luchtdoelbatterijen in Zuid-Irak uitgevoerd om te verzekeren dat geallieerde vliegtuigen veilig boven de uitgebreide zuidelijke No-fly zone kunnen patrouilleren.

Frankrijk herhaalde vandaag, na de tweede aanval, zijn “bezorgdheid over de ontwikkeling van de toestand in Irak”. Rusland waarschuwde voor“,rampzalige gevolgen” in de wereld als de aanvallen worden voortgezet. De meningsverschillen met bondgenoten over het Amerikaanse antwoord op de Iraakse militaire activiteit in het Koerdische noorden verplaatsten zich gisteren naar de Veiligheidsraad van de VN, waar een veroordeling van het Iraakse optreden op tegenstand stuitte.

Het Witte Huis deelde vanochtend mee dat de nieuwe aanval, ditmaal met 17 kruisraketten die vanaf schepen in de Golf waren afgeschoten, noodzakelijk was om in de eerste operatie niet vernietigde doelen uit te schakelen. Een woordvoerder wees daarbij op de veiligheid van vliegtuigen en piloten in de uitgebreide zone waar Iraakse vliegtuigen zich niet mogen vertonen. Volgens Bagdad is bij de nieuwe aanval een dode gevallen; gisteren werden vijf doden gemeld.

De Iraakse president Saddam Hussein sprak vanochtend met de commandanten van zijn luchtverdediging. Eerder riep hij leger en luchtmacht op de Amerikaanse, Britse en Franse vliegtuigen die in de No-fly zones in het zuiden en in het noorden patrouilleren, neer te halen.

De Amerikaanse president, Bill Clinton, onderstreepte gisteren dat de raketten Saddam Hussein de boodschap hadden gezonden: “Als je je eigen bevolking mishandelt of je buren bedreigt moet je daarvoor een prijs betalen.” De president noemde zijn doelstellingen “beperkt maar duidelijk: Saddam een prijs laten betalen voor zijn recentste gewelddadigheden, en zijn vermogen verminderen om zijn buurlanden en Amerikaanse belangen te bedreigen. We moeten duidelijk maken dat roekeloze daden gevolgen hebben, want anders zullen die daden alleen maar toenemen”.

Clinton kondigde tevens aan dat de beperkte hervatting van de Iraakse olie-export om onder andere levensmiddelen voor de bevolking te kopen, door de gewijzigde omstandigheden in het Koerdische noorden voorlopig niet kan doorgaan. Over die hervatting hadden de VN en Irak recentelijk overeenstemming bereikt. Edward Gnehm, de Amerikaanse plaatsvervangend VN-ambassadeur, deelde later in New York mee dat opnieuw zou moeten worden onderhandeld over de begeleidende voorwaarden, en sprak van “maanden en maanden” uitstel.

Rusland en Frankrijk lieten echter meteen weten daarmee niet in te stemmen. Volgens de Russische VN-vertegenwoordiger is tenuitvoerlegging van dit programma de zaak van secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali, waarbij wel rekening moet worden gehouden met de veiligheid van internationale waarnemers. (Reuter, AFP, AP)