Dynamiet in basiliek waar de paus komt

PARIJS, 4 SEPT. Een flinke bom had bijna de basiliek van Saint-Laurent-sur-Sèvres verwoest. De kerk in de Westfranse Vendée staat op het programma tijdens het bezoek aan Frankrijk dat de paus over drie weken hoopt af te leggen. Alleen door een falende ontsteking bleven persoonlijk letsel en grote materiële schade uit.

Een priester ontdekte gisteren bij toeval de dynamietstaven die niet ontploft waren hoewel de lont wel was opgebrand. De amateuristische bom was bevestigd aan de graftombe van Louis-Marie Grignon, een achttiende-eeuwse katholiek die de paus op 19 september wil eren. De aanslag is nog niet opgeëist, maar op een muur stond geschreven 'In nomine pape boum!'.

Het aanstaande pausbezoek heeft tot nu toe in Frankrijk nauwelijks tot spontane vreugde of gespannen verwachtingen geleid. De Franse bisschoppenconferentie, die het bezoek in samenwerking met het Vaticaan organiseert, erkent steeds meer kritische en negatieve reacties te krijgen. De bisschop van Luçon zei na de ontdekking van de bom: “Al diegenen die de laatste maanden onwelwillende betogen hebben gehouden jegens de paus en de kerk moeten zich afvragen wat de mogelijke vruchten van hun woorden kunnen zijn.”