Delta slaat eerste bres in monopolie van Gasunie

ROTTERDAM, 4 SEPT. Delta Nutsbedrijven in Zeeland heeft toestemming om een gaspijpleiding aan te leggen van Zelzate naar Ossendrecht. Daarmee kan het bedrijf in de toekomst goedkoop Brits aardgas leveren aan bedrijven in Zeeland en West-Brabant. Dat heeft ir. H.J.L. de Kraa, hoofd gas en water van Delta Nutsbedrijven in Sluiskil, vanochtend bevestigd.

De concessie die Delta Nutsbedrijven heeft gekregen vormt de 'eerste barst' in het monopolie van de Nederlandse Gasunie. Met name Brussel heeft de afgelopen jaren sterk aangedrongen op liberalisering van de energiemarkt. De Europese Commissie vindt het in het kader van de concurrentie-vrijheid van groot belang dat bedrijven en particulieren zelf kunnen bepalen van wie zij hun energie afnemen. Uit de Derde Energienota van minister Wijers (Economische Zaken) blijkt dat ook Nederland daar de voorkeur aangeeft.

De aanleg van Delta's pijpleiding vergt volgens De Kraa een investering van meer dan honderd miljoen gulden. De 'behoorlijk grote infrastructurele onderneming' zal goed zijn voor naar schatting tegen de honderd manjaren werk. De aanleg van de pijpen moet volgend voorjaar beginnen en zal waarschijnlijk een jaar in beslag nemen. Het tracé moet nog worden goedgekeurd door de Planologische Werkcommissie van het ministerie van Economische Zaken maar heeft al wel de zegen van Gedeputeerde Staten van Zeeland.

De pijpleiding moet via Zelzate aansluiten op het aardgasknooppunt Zeebrugge. Daar wordt gas uit Noorwegen 'aangeland'. Het Noorse gas komt via de zogeheten Zeepipe. In Zeebrugge moet na 1998 ook Brits gas aan land komen. Dat gas gaat in het Britse Bacton een nog aan te leggen pijp van 235 kilometer in, die inmiddels bekendstaat als de Interconnector.

De Kraa wijst erop dat Delta Nutsbedrijven inmiddels voldoende garanties heeft van gasproducenten in Engeland en van afnemers in West-Brabant, die de aanleg van de infrastructuur tot een verantwoord avontuur maken. Wie de leveranciers en de afnemers zijn kan hij echter nog niet zeggen, omdat openbaarmaking van de contracten mogelijk grote commerciële belangen zou schaden.

De plannen van EZN zijn in een stroomversnelling gekomen doordat overeenstemming is bereikt met Distrigas, dat in België het distributienet beheert. Dat akkoord geldt de doorvoer van gas van Zeebrugge naar het transferpunt in Zelzate. Daarvoor moet het Belgische bedrijf nog wel een leiding aanleggen.

Die leiding wilde EZN eigenlijk zelf aanleggen, maar Distrigas heeft voor een oplossing gekozen die op termijn meer geld oplevert. Dat houdt in dat Distrigas de pijp zelf legt en EZN laat huren.

Delta Nutsbedrijven is onderdeel van Energie Zuid Nederland (EZN), die het initiatief heeft genomen voor de aanleg van de nieuwe infrastructuur.