De Benedetti stapt op bij computerbedrijf Olivetti

ROME, 4 SEPT. Na achttien jaar aan de top heeft Carlo De Benedetti gisteren zijn functie als president van het computer- en telecommunicatiebedrijf Olivetti moeten neerleggen wegens aanhoudende slechte resultaten. De beurs heeft vanmorgen juichend gereageerd op het nieuws.

Na dagen van geruchten en een forse daling van de aandelen Olivetti op de Milanese beurs, gisteren met meer dan vijf procent, is aan het begin van de avond een buitengewone vergadering gehouden van de raad van bestuur. Daarop bleek dat De Benedetti onvoldoende vertrouwen had.

Internationale investeerders die een belang hebben genomen in Olivetti hebben de afgelopen maanden steeds meer vraagtekens gezet bij De Benedetti, die zelf nog vijftien procent van Olivetti bezit. Een groep Londonse bankiers die samen een kwart van het bedrijf controleren, eiste vorige maand op zeer korte termijn meer duidelijkheid over strategie en cijfers.

De Benedetti is in aanvaring gekomen met de nieuwe managing director Francesco Caio, die eind juni is benoemd. De 39-jarige Caio wilde het topmanagement drastisch wijzigen en open kaart spelen naar de markt over de financiële situatie van Olivetti.

Het bedrijf zit al vijf jaar in de rode cijfers. Het bestuur maakte na zijn ingelaste vergadering bekend dat het verlies vóór belasting in de eerste helft van dit jaar groter is dan verwacht: 440 miljard lire, bijna een half miljard gulden.

Ondanks deze slechte cijfers stegen de aandelen Olivetti vanmorgen op de Milanese beurs zo sterk dat de handel enige tijd moest worden stilgelegd omdat de grens van tien procent was overschreden.

De Benedetti stapt ook uit de raad van bestuur. Hij krijgt de eretitel van honorair president. Als president wordt hij opgevolgd door een ander lid van de raad van bestuur, Antonio Tesone, sinds jaren als advocaat voor het bedrijf werkzaam. De Benedetti's zoon Rodolfo blijft wel lid van de raad van bestuur.

Verwacht wordt dat Caio een ingrijpend reorganisatieplan opstelt. De vakbonden vrezen dat hij zal snijden in het personeelsbestand, nu 28.000 man.

Zij zijn met name bang voor forse ingrepen in de noodlijdende computersector.

    • Marc Leijendekker