Damrak herstelt in navolging van beurs New York

AMSTERDAM, 4 SEPT. Bij lage omzetten is de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen volledig hersteld van het verlies van gisteren. Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen noteerde omstreeks het middaguur een winst van 4,60 punten op 555,58 punten.

AMSTERDAM Onder de meest verhandelde aandelen incasseerden slechts enkele een koersdaling. De grootste verliezer was Polygram, dat 1,50 gulden lager noteerde op precies 95 gulden. Koninklijke Olie profiteerde vanmorgen van de stijgende olieprijzen en ging met 1,60 gulden omhoog naar 254,40. Ahold won een gulden op 93,40 gulden en Getronics 1,90 gulden op 42,40. Het aandeel Heineken steeg met 4,10 gulden tot 372,50 gulden en Unilever schoot 4,70 gulden omhoog naar 247,20 gulden.

De dollar reageerde vanmorgen nauwelijks op de tweede Amerikaanse aanval op Irak. Op de wisselmarkt in Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt omstreeks het middaguur een koers van 1,6626 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,6635 gulden gisteren. Evenals de afgelopen dagen reageerde de olieprijs wel. In Azië steeg de prijs van een vat olie (159 liter) met 30 dollarcent tot 23,65 dollar om later terug te zakken tot 23,37 dollar. Handelaren wachten met het massaal aankopen van dollars. Ze zijn benieuwd of het conflict zich verbreedt en in hoeverre het de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november zal beïnvloeden.

De Franse franc gaf vanmorgen terrein prijs met een koers van 32,710 gulden per honderd in vergelijking met een slotkoers van 32,730 gulden gisteren. Alom wordt verwacht dat de druk op de Franse munteenheid zal aanhouden tot de bekendmaking van begrotingsvoorstellen van de regering-Juppé op 10 september. Die moeten meer duidelijkheid brengen over de vraag of de Fransen erin zullen slagen te voldoen aan de criteria voor de Economische en Monetaire Unie (EMU).

NEW YORK De effectenbeurs van New York is vanmorgen gesloten met een aardige winst na een fors lagere opening. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen steeg met 32,18 punten (0,57 procent) tot 5648,39. De omzet kwam uit op 335 miljoen aandelen.

De Dow Jones noteerde aan het begin van de dag een verlies van 54 punten. Voor de koersontwikkeling lijkt de vrees dat het bestuur van de centrale banken in de VS de rente op korte termijn zal verhogen belangrijker dan de Amerikaanse raketaanvallen op Irak. Beleggers keken aan het begin van de dag met angst en beven uit naar de publicatie van de maandelijkse bedrijvigheidsindex van de Amerikaanse inkoopdirecteuren. Die bleek in augustus tot grote opluchting van de beurs niet sterker te zijn gestegen dan was verwacht. De obligatiekoersen lieten vervolgens een krachtig herstel zien en trokken de aandelen mee. De oliefondsen hadden extra wind in de zeilen door de stijging van de olieprijzen als gevolg van de spanningen rond Irak.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio kreeg vandaag een tik als gevolg van de Amerikaanse aanval op Irak, maar herstelde vrij snel daarna. De verwikkelingen rond de Perzische Golf werpen wel een schaduw over de beurs. De Nikkei sloot 3,72 punten hoger op 20.201,87 punten. Het Hang Seng koersgemiddelde in Hongkong, dat gisteren 1,3 procent kelderde na het nieuws van de eerste Amerikaanse rakettenaanval op Irak, herstelde vandaag. De index steeg 115,55 punten ofwel een procent tot 11072,73.