Christopher gaat in Europa Irak bespreken

WASHINGTON / NEW YORK / PARIJS, 4 SEPT. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher reist vandaag naar Europa waar hij gaat proberen de alliantie met de Europese partners tegenover de Iraakse president Saddam Hussein opnieuw aan te halen.

Al weken geleden was afgesproken dat Christopher in Londen, Parijs en Bonn zou spreken over Bosnië, de toekomst van de NAVO, de ontwikkelingen in Rusland en het vredesproces in het Midden-Oosten. Maar zijn woordvoerder gaf gisteren aan dat nu de houding ten opzichte van Irak bovenaan op de agenda zal staan. Groot-Brittannië en Duitsland hebben zich achter de Amerikaanse aanvallen op militaire doelen in het zuiden van Irak gesteld, maar Frankrijk - evenals Spanje - heeft zich zeer gereserveerd opgesteld en zijn “gehechtheid aan de soevereiniteit van Irak binnen de internationaal erkende grenzen” onderstreept. Christophers woordvoerder onderstreepte overigens dat de coalitie tegen Saddam “intact” is. Hij zei dat in Washington meer steun binnenkwam dan uit openbare verklaringen zou blijken.

Christopher gaat morgen eerst naar Londen, en reist later op de dag door naar Parijs. Daar zal hij president Chirac en minister van buitenlandse zaken Hervé de Charette spreken. Daarna bezoekt hij Bonn.

Christopher zal zich in Parijs specifiek inspannen steun te winnen voor een door Groot-Brittannië opgestelde ontwerpresolutie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waarin de Iraakse militaire acties in het Koerdische noorden worden veroordeeld. Het Britse voorstel stuitte gisteren op bezwaren van Frankrijk, Rusland en China, alle permanente leden van de Veiligheidsraad met vetorecht.

De Russische VN-ambassadeur meende dat de Veiligheidsraad “onder de huidige omstandigheden alleen zijn ernstige bezorgdheid kan uiten over wat is gebeurd en op alle partijen een beroep doen zich van geweld te onthouden”. “Dat omvat alle andere staten afgezien van Irak die op de een of andere manier deelnamen aan de gebeurtenissen die naar de crisis leidden.”

In het Britse ontwerp is tevens een waarschuwing opgenomnen dat de Iraakse acties een struikelblok vormen voor de olie-voor-voedsel overeenkomst tussen Irak en de VN, op grond waarvan Irak op korte termijn een beperkte hoeveelheid olie zou mogen exporteren om onder andere voedsel voor zijn bevolking te kopen. President Clinton heeft al aangekondigd dat de VS tenuitvoerlegging van deze VN-regeling voorlopig willen tegenhouden. Maar diplomaten uit Rusland, Frankrijk, Turkije en andere landen zeiden gisteren dat ze hier ten felste tegen gekant zijn. Een Franse regeringswoordvoerder onderstreepte vandaag nog eens dat de regeling zou spoedig mogelijk tenuitvoer moet worden gelegd. (Reuter, AFP, AP)