Beatrix liet ambassadeur vervangen

DEN HAAG, 4 SEPT. Onder druk van koningin Beatrix heeft minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) twee maanden geleden de ambassadeur van Nederland in Zuid Afrika, jhr. E. Roëll, middenin de voorbereidingen van het staatsbezoek later deze maand teruggeroepen.

Roëll was met een vriendin naar zijn post in Zuid-Afrika afgereisd. Zijn vrouw bleef in Nederland. Koningin Beatrix wilde om die reden niets met Roëll te maken hebben tijdens haar staatsbezoek.

Medewerkers van Van Mierlo hebben hem afgeraden om op last van de koningin Roëll voortijdig te vervangen. De ambassadeur functioneerde goed en er was geen enkele reden om hem vóór het staatsbezoek terug te trekken, zo meenden zij. De veranderingen in zijn persoonlijke leven hadden volgens de medewerkers geen invloed op zijn ambtsuitoefening. Druk van het koninklijk huis zou de minister naast zich neer moeten leggen.

Als Van Mierlo nu toe zou geven dan zou dat volgens een aantal medewerkers aanleiding kunnen zijn voor de koningin om vaker in te grijpen bij benoemingen.Dat was in het verleden ook al het geval bij de benoeming van P.H. Houben in Rome, die in ongenade viel door transacties met mercedessen te Bangkok.

Een verjonging van de medewerkers van het hof en het aantreden van ministers met minder kennis van de bevoegdheden van het staatshoofd, zou in de toekomst vaker kunnen leiden tot een actievere bemoeienis van de koningin met ambassadeursbenoemingen. Van Mierlo moest weerstand bieden, vonden de medewerkers, maar hij legde het advies naast zich neer.

Jhr. Roëll is inmiddels benoemd tot ambassadeur in België. Roëll is in Zuid-Afrika opgevolgd door de voormalige secretaris van koningin Beatrix, H. Froger, die directeur was van de directie Midden Oosten en Afrika. De keuze van Froger werd door Van Mierlo zelf gemaakt.

    • Willebrord Nieuwenhuis