Archeologische vondst bij Osnabrück

OSNABRÜCK, 4 SEPT. Bij Kalkriese in de buurt van de Duitse stad Osnabrck is de met zilver en edelstenen versierde schede gevonden van een zwaard dat moet hebben toebehoord aan een hoge Romeinse officier, die daar in het jaar 9 heeft gevochten tegen de Germanen. Dat is in Osnabrück bekend gemaakt op een archeologisch congres over de betekenis van meer dan 2800 vondsten die sinds 1987 zijn gedaan in het Teutoburgerwoud.

De Romeinen, onder leiding van Publius Quinctillius Varus, leden daar een grote nederlaag tegen de Germanen die werden aangevoerd door Arminius. Drie legioenen met in totaal 20.000 Romeinse soldaten werden vernietigd. Keizer Augustus riep in Rome uit: 'Vare, Vare, redde mihi legiones' (Varus, Varus, geeft mij mijn legioenen terug.)

Varus zelf pleegde na de nederlaag zelfmoord. Uit de vondsten blijkt dat de slag, die drie dagen duurde, zich heeft afgespeeld over een groot gebied van zeker 25 tot 50 kilometer. De strijd tussen Germanen en Romeinen heeft een belangrijke rol gespeeld in de Duitse romantische literatuur: Heinrich von Kleist schreef het drama Die Hermannsschlacht (1808) en het gedicht Das letzte Lied (1809), Hölderlin schreef het gedicht Der Tod fürs Vaterland.