Von Wolkenstein

Op het portret van Oswald voorop de cd-boekjes staat niet een knipogende Von Wolkenstein ('The songs of Oswald von Wolkenstein' 26 augustus). De dichter en zanger had maar één gezond oog. Hoe hij zijn rechteroog verloor is niet gedocumenteerd, er doen minstens zoveel verhalen de ronde als er biografen zijn.

Een zelfde diversiteit in interpretatie treffen we overigens aan bij de verschillende uitvoeringen van zijn liederen. En terecht. Want 'de ware middeleeuwse klank' is niet zo zeer niet meer te achterhalen, er bestaat eenvoudigweg niet één authentieke middeleeuwse klank. Gelukkig maar, anders werd het bar saai in de concertzalen. Ook bij uitvoeringen van Oswalds liederen, die hij zelf of zijn tijdgenoten gaven, zal iedere keer weer een ander tempo, wellicht een andere of geen begeleiding hebben geklonken, afhankelijk van de omstandigheden.

    • Lucie Schaap