Van Golfoorlog naar nieuwe strafactie

1990

2 AUG. Iraakse troepen bezetten Koeweit. De Veiligheidsraad van de VN eist in resolutie 660 de onmiddellijke terugtrekking van Irak.

6 AUG. De Veiligheidsraad stelt met resolutie 661 een handelsembargo in tegen Irak.

25 AUG. De Veiligheidsraad neemt resolutie 665 aan, die geweld autoriseert voor het opleggen van de sancties tegen Irak.

29 NOV. De Veiligheidsraad autoriseert met resolutie 678 het gebruik van geweld om de Iraakse troepen te verdrijven als die zich op 15 januari niet uit Koeweit hebben teruggetrokken. Irak verwerpt het ultimatum. 1991

17 JAN. Een coalitie van landen, onder leiding van de VS, begint een luchtoorlog tegen Irak (operatie Desert Storm)

26 FEB. Geallieerde troepen bevrijden Koeweit na een 100 uur durende grondoorlog.

28 FEB. Een staakt-het-vuren wordt afgekondigd.

2 MRT. Shi'itische moslims in Zuid-Irak, gevolgd door Koerden in het noorden, komen in opstand tegen het bewind van de Iraakse president, Saddam Hussein. Het Iraakse leger slaat beide opstanden neer, maar de Koerden, door de geallieerden beschermd, bezetten een groot gebied in Noord-Irak.

5 APR. De VN nemen resolutie 688 aan, die tot doel heeft de minderheden in Irak te beschermen, in het bijzonder de Koerden in Noord-Irak.

APRIL Westerse geallieerden stellen een vliegverbod in voor de Iraakse luchtmacht boven Noord-Irak.

19 SEPT. VN nemen resolutie 986 aan, waarin is bepaald dat Irak een beperkte hoeveelheid olie mag verkopen om voedsel en medicijnen voor de bevolking te kunnen kopen. 1992

26 AUG. Westerse geallieerden stellen een vliegverbod in voor de Iraakse luchtmacht boven Zuid-Irak.

27 DEC. Een Amerikaanse F-16 haalt een Iraakse MiG neer die zich in de uitzonderingszone boven Zuid-Irak bevond. 1993

7 JAN. Irak weigert luchtdoelraketten te verwijderen, die zijn verplaatst naar het zuiden van Irak. Irak verplaatst de raketten onder druk van de VN.

10 JAN. Irakezen in burger overvallen wapendepots op Koeweits grondgebied.

13 JAN. Amerikaanse, Britse en Franse vliegtuigen bombarderen luchtafweerraketten in Zuid-Irak omdat Irak de bepalingen van het staakt-het-vuren blijft schenden.

18 JAN. Amerikaanse en Britse vliegtuigen voeren met luchtsteun van Franse toestellen opnieuw aanvallen uit op luchtdoelbatterijen in het zuiden van Irak.

10 APR. Amerikaanse vliegtuigen gooien fragmentatiebommen op een Iraakse militaire installatie in de noordelijke uitzonderingszone boven Irak nadat vandaaruit op de toestellen is geschoten.

13 APR. Een dag voor een bezoek van de voormalige Amerikaanse president, George Bush, aan Koeweit, worden 14 mensen gearresteerd die betrokken zouden zijn bij een Iraaks moordcomplot tegen hem.

27 JUN. Amerikaanse oorlogsschepen vuren 24 Tomahawk-kruisraketten af op het hoofdkwartier van de Irakese inlichtingendienst in Baghdad als wraak voor het moordcomplot tegen Bush. 1994

7 OKT. Iraakse troepen verplaatsen zich richting Koeweit. De Amerikaanse president, Bill Clinton, stuurt een legermacht van 54.000 manschappen en oorlogsvliegtuigen naar de Golf. De Iraakse troepen trekken zich terug. 1995

14 APR. Irak mag binnen 180 dagen voor 2 miljard dollar olie verkopen om voedsel en medicijnen voor de bevolking te kunnen kopen. 1996

20 MEI. Irak en de VN ondertekenen resolutie 986.

31 AUG.Ondanks waarschuwingen van de VS, stuurt Irak troepen naar Noord-Irak die de Koerdische stad Arbil bezetten.

3 SEPT. Vanaf Amerikaanse oorlogsschepen en vanuit vliegtuigen worden 27 kruisraketten afgevuurd op het zuid van Irak.