Trendy Carnaby Street gaat in de aanbieding

LONDEN/DEN HAAG, 3 SEP. Carnaby Street, het straatje dat in de jaren zestig model stond voor het hippe imago van swinging London, is te koop. De huidige eigenaar, de Nederlandse vastgoedbeleggingsmaatschappij Wereldhave, brengt 93 percelen - vooral winkeltjes en daarboven appartementen en kantoortjes - op de markt. De vraagprijs bedraagt volgens internationale bronnen circa 100 miljoen dollar. Het eigendom brengt jaarlijks circa 9 miljoen dollar aan huur op.

Het straatje in de Londense wijk Soho, tussen Oxford Circus en Piccadilly Circus, trekt nog jaarlijks miljoenen toeristen, hoewel het allang niet meer de innoverende rol uit de jaren zestig speelt. “Carnaby Street welcomes the world”, luidt dan ook de tekst op een spandoek over de volle breedte van het tot voetgangersgebied gemaakte straatje. “Het is nog steeds een trendy gebeuren,” zegt secretaris P.C. Neervoort van Wereldhave, “en het aanbod van de winkeltjes is daarbij aangepast.”

Carnaby Street werd rond 1964 als vindplaats voor afwijkende mode ontdekt door de Londense mods, die zich van de toenmalige rockers onderscheidden door het dragen van zachte stoffen. Aankomende popsterren als Pete Townshend, David Bowie en de leden van de groep The Small Faces deden er hun eerste inkopen, vaak op krediet. In de satirisch bedoelde hit Dedicated followers of fashion van de popgroep The Kinks werden zij omschreven als the Carnabetion Army. “En er paradeert wat hip volk door Carnaby Street,” schreef de jonge Wim de Bie in maart 1966 vol enthousiasme op de tienerpagina van Het Parool. “Een onafgebroken stoet bonte vogels. Je denkt dat ik overdrijf? Ga zelf maar kijken.”

Gaandeweg werd de nieuwe mode echter ook elders te koop aangeboden en verloor het straatje zijn exclusiviteit. De punkgroep The Jam maakte in 1976 zelfs een honend nummer over de krampachtige manier waarop Carnaby Street hip trachtte te blijven. De winkeltjes veranderden in rommelige uitstalkramen vol reclamespiegels, bedrukte t-shirts, souvenirs en condooms in pretverpakking. Alleen de negentiende-eeuwse pijpen- en sigarenwinkel Inderwick & Co bleef tot op de dag van vandaag stoïcijns overeind in deze schreeuwerige omgeving. Via een vijandige overname van de Britse projectontwikkelaar Peachy Property kwam het grootste deel van Carnaby Street in 1988, toen de huren weer stegen, in handen van Wereldhave. Dat het nu weer op de markt wordt gebracht, heeft volgens Neervoort te maken met de opnieuw opgaande markt voor onroerend goed. Hij wil de vraagprijs niet bevestigen. “Ik noem liever geen bedragen. Maar het is duidelijk dat het om een substantieel bedrag zal gaan; dit zijn geen broodjes van de bakker. De markt wordt nu in onze opdracht afgetast. Het zal nog wel enige tijd duren voordat er een deal is.”

Neervoort ontkent dat het straatje geen enkele allure meer zou hebben en uitsluitend junk te koop heeft. “Het blijft een leuk complex,” zegt hij, “waarvan de mix aan winkels nog altijd heel veel belangstelling trekt, vooral van de jeugd.”

    • Henk van Gelder