SPD wil 50 miljard verlaging belastingen

BONN, 3 SEPT. De Duitse sociaal-democratische partij (SPD) wil de belastingen voor werknemers met een modaal inkomen sterk verlagen. Dat is de kern van een plan dat de SPD gisteren bekendmaakte om de loon- en inkomenstenbelasting in Duitsland ingrijpend te hervormen. Met de belastingverlaging is een bedrag van 50 miljard mark gemoeid.

Eerder al heeft de christen-democratische minister van financiën Theo Waigel aangekondigd het belastingstelsel te hervormen. De tarieven worden als te hoog ervaren en het stelsel is te ingewikkeld. Waigel wil de herziening in 1999 doorvoeren. SPD-voorzitter Oskar Lafontaine vindt dit te laat en stelde maandag voor de belastinghervorming al in 1998 te realiseren.

Het SPD-belastingplan voorziet in een daling van de eerste belastingschijf van 25,9 naar 19,5 procent. De belastingvrije voet dient te worden vehoogd van 12.365 naar 14.000 mark per jaar voor ongehuwden en van 24.730 naar 28.000 voor gehuwden. De SPD-voorzitter zei niet hoe zijn partij de belastingverlaging van 50 miljard mark wil financieren.

Er wordt in het voorstel geen enkele concrete subsidie genoemd die voor de belastinghervorming zou kunnen worden opgeofferd.

Wel wees Lafontaine een verhoging van de BTW - nu 15 procent - als financiering van de belastinghervorming van de hand. Dat zou “vergif voor de conjunctuur” zijn, vindt de SPD. Evenmin wordt iets gezegd over de tarieven in de hoogste belastingschijf van 53 procent.

Partijsecretaris Peter Hintze van de CDU noemde het belastingprogramma van de SPD “meer dan verward”.

De regeringspartner FDP wuifde het SPD-voorstel weg. “Een schijnhervorming”, zei FDP-secretaris Guido Westerwelle. Zelfs uit sociaal-democratische kringen oogstte het plan grote kritiek. De grootste vakcentrale DGB noemde het een “losse flodder”. “Er is helemaal geen geld voor een omvangrijke belastingverlaging”, zei DGB-bestuurslid Michael Geuenich.

    • Michèle de Waard