Sorgdrager tegen plan chemische castraties

DEN HAAG, 3 SEPT. Minister Sorgdrager (justitie) wijst het idee af om seksuele delinquenten te dwingen mee te werken aan chemische castratie. De minister liet dit gisteren via haar woordvoerder weten. Zij reageerde hiermee op een eerder pleidooi van het CDA.

Tweede-Kamerlid Hillen zei zondag in het televisieprogramma Netwerk dat het CDA voorstander is van een wettelijke regeling die chemische castratie bij daders van sexuele misdrijven bij kinderen mogelijk maakt. Andere fracties in de Tweede Kamer wezen de opvatting van het CDA direct al af. De CDA'er deed zijn pleidooi naar aanleiding van de zaak-Dutroux in België.

Volgens Hillen zou gedwongen chemische castratie, waarbij via injecties lustgevoelens worden onderdrukt, in sommige gevallen moeten worden overwogen. Hij dacht met name aan daders die bij herhaling zijn veroordeeld wegens sexuele misdrijven bij kinderen. Volgens Sorgdrager is het binnen het systeem van tbs niet nodig om dwang in de wet op te nemen. Het gebruik van lustverminderende middelen, zogeheten libidoremmers, wordt bij daders die zijn veroordeeld wegens sexuele delicten binnen het regime van tbs vrijwillig toegepast.

In Nederland is tot 1965 feitelijke castratie toegepast bij mannen die zware zedendelicten bij kinderen pleegden. Deze praktijk is gestopt nadat in de samenleving veranderde opvattingen ontstonden over een dergelijke onomkeerbare medische ingreep. De laatste jaren zijn chemische middelen ontwikkeld waarmee lustgevoelens kunnen worden onderdrukt. In de Amerikaanse staat Californië is vorige week besloten om daders van sexuele delicten te dwingen mee te werken aan chemische castratie.

Onlangs zei Sorgdragers adviseur prof. dr. H. van Marle dat het in uitzonderlijke gevallen nuttig kan zijn seksuele delinquenten verplicht te behandelen met libido-remmende middelen. Van Marle, voormalig directeur van het Pieter Baan Centrum, denkt daarbij aan terbeschikkinggestelden van wie via een diagnose is vast komen te staan dat de chemische onderdrukking van lustgevoelens effect kan hebben en die zonder zo'n behandeling hun hele leven in een inrichting zouden moeten doorbrengen. Van enkele tientallen seksuele delinquenten die op dit moment in tbs-inrichtingen verblijven verwacht Van Marle dat zij mogelijk niet meer in de maatschappij kunnen terugkeren.