SBS wil regio-tv brengen in Noord- en Zuid-Holland

DEN HAAG, 3 SEPT. De commerciële zender SBS6 wil “zo snel mogelijk” beginnen met dagelijkse regionale programma's in de provincies Noord- en Zuid-Holland. SBS6 onderhandelt met de kabelexploitanten over doorgifte van de uitzendingen zonder dat het de kijkers extra geld kost.

Staatssecretaris Nuis (Media) heeft vorige week aangekondigd het mogelijk te willen maken dat provincies de omroepbijdrage met tien gulden verhogen om regionale 'vensterprogrammering' te realiseren op de landelijke televisie.

Uit de omroepbegroting zou nog eens veertig miljoen gulden beschikbaar komen. Noord- en Zuid-Holland voelen vooralsnog niets voor de plannen van de staatssectretaris om de kijkers tien gulden extra te berekenen.

SBS6 wil nu op het eigen kanaal verschillende regionale uitzendingen programmeren. “We willen beginnen in Noord- en Zuid-Holland, maar het is uiteindelijk de bedoeling dat regionale televisie door het hele land wordt gemaakt. Dat doen we dan zonder het tientje van Nuis”, aldus een woordvoerder van het commerciële station.

De zender verwacht “in sommige gebieden” al op 1 januari 1997 te kunnen beginnen met uitzendingen. “We zijn aan het onderhandelen met de verschillende partijen. Misschien kunnen we in een aantal steden al eerder aan de slag, maar dat hangt ook van de ruimte op de kabel af”, zegt de woordvoerder.

Plannen van de publieke omroepen om regionale vensterprogramma's te verwezenlijken leken al in een eerder stadium vast te lopen. De NOS besloot twee weken geleden niet akkoord te gaan met de plannen voor financiering van de regionale televisie op Nederland 2. In navolging daarvan kwam Nuis met het idee de provincies toestemming te geven de kijk- en luistergelden met tien gulden te verhogen.

Daaraan verbindt hij de voorwaarde dat een omroepplan wordt opgesteld dat duidelijk aangeeft hoe de programmering eruit komt te zien. Dat omroepplan moet voldoen aan de vereiste hoeveelheden cultuur, informatie en verstrooiing.

Volgens een enquête van Intomart in opdracht van SBS6 heeft 70 procent van de Nederlanders geen tien gulden over voor regionale nieuwsprogramma's op de landelijke televisie. Een meerderheid vindt regio-tv wel eerder een taak van de publieke dan van de commerciële omroep, maar wil er geen extra geld voor betalen.