Santer wijst Italiaanse separatisten af

ROME, 3 SEPT. De Europese Commissie heeft de suggestie van de Italiaanse separatische partij Lega Nord, dat Noord-Italië apart van de rest van het land zou kunnen deelnemen aan de Economische en Monetaire Unie, afgewezen als “volslagen irrealistisch”.

Een woordvoerder van commissievoorzitter Jacques Santer zag zich gisteren gedwongen te reageren op de voortdurende trouvailles waarmee Legaleider Umberto Bossi de publiciteit zoekt.

Bossi had de commissie vorige week een brief geschreven waarin hij suggereerde het rijke en ontwikkelde noorden wel te laten deelnemen in de EMU en het achtergebleven zuiden niet.

“Voor de commissie wordt Italië vertegenwoordigd door de regering in Rome,” zei woordvoerder Patrick Child.

“Italië is vertegenwoordigd in de raad van ministers van de Europese Unie, terwijl de regio's niet vertegenwoordigd zijn. Het Verdrag van Maastricht voorziet niet in de toetreding van afzonderlijke regio's tot de monetaire unie.”

Italië heeft enorme moeite om te voldoen aan de criteria voor toetreding tot de EMU. Iedere suggestie om het rijke noorden, dat door de Lega is omgedoopt in Padania, alleen te laten toetreden en het zuiden een betere concurrentiepositie te geven met een sterk gedevalueerde lire, is volgens Santers woordvoerder “volslagen irrealistisch”.

Niet uit het veld geslagen liet de Lega weten deze reactie te hebben verwacht. “Het is duidelijk dat ze Padania niet kunnen accepteren,” zei Giancarlo Pagliarini, de 'premier' van de 'regering van Padania' die de Lega deze zomer heeft uitgeroepen. “Maar als we ons afscheiden, melden we ons een minuut later als natie en dan wil ik wel eens zien hoe ze Europa kunnen vormen zonder ons.”

Bossi is bezig aan een crescendo van uitspraken en dreigementen dat op zondag 15 september moet culmineren in de uitroeping van de onafhankelijkheid. Hij wil een menselijke keten vormen langs de rivier de Po, als een symbool voor de grens. Bovendien wil hij 'stemhokjes' plaatsen om het noorden zijn eigen verkiezingen te laten organiseren.

Sommige politici in Rome doen het optreden van Bossi af als weinig meer dan folklore. Zij wijzen erop dat, ook al is de onvrede over de slecht-functionerende overheid groot, een meerderheid van de Noorditalianen vierkant tegen afscheiding is.

Voor 15 september wordt een aantal tegendemonstraties georganiseerd. Linkse partijen willen een menselijke brug over de Po vormen, als een symbool voor de verbondenheid tussen noord en zuid. De voormalige neofascistische Nationale Alliantie, die gisteren president Scalfaro heeft gevraagd nogmaals openlijk stelling te nemen tegen de Lega, heeft een manifestatie in Milaan op het programma staan.