Regeringspartij Roemenië breekt met partner

BOEKAREST, 3 SEPT. De belangrijkste regeringspartij in Roemenië heeft gebroken met haar ultra-nationalistische coalitiepartner. De Roemeense Partij van Sociale Democratie Partij (PDSR), de partij van president Ion Iliescu, gaf gisteren premier Nicolae Vacaroiu opdracht de vier ministers van de Partij van Nationale Eenheid van de Roemenen (PUNR) te ontslaan.

De aanleiding tot die stap was een actie van PUNR-leider Gheorghe Funar tegen Iliescu. Funar kondigde onlangs aan een afzettingsprocedure tegen president Iliescu te beginnen, omdat de president in het recent gesloten basisverdrag tussen Hongarije en Roemenië de nationale belangen van de Roemenen zou hebben verkwanseld. Funar beschuldigde Iliescu van “verraad”.

In werkelijkheid gaat het volgens waarnemers de PDSR erom, zich met het oog op de verkiezingen tijdig te ontdoen van de extreem nationalistische PUNR. De partij van Funar staat voornamelijk bekend om haar rabiate anti-Hongaarse uitlatingen, die de Roemeense regering vooral internationaal vaak in verlegenheid brengen. (AFP, Reuter)