Orange Fund toont strijdlust

ROTTERDAM, 3 SEPT. De prijs voor de meest strijdlustige belegger in Nederland gaat zonder twijfel naar het Orange Fund, een beleggingsfonds in aandelen van middelgrote en kleinere bedrijven op de Amsterdamse effectenbeurs.

Gisteren kondigde het Fund aan deel uit te maken van een groep investeerders die een rechtszaak begint tegen de fusie van houthandel Eecen met de Houtgroep Nederland, een bedrijf waarin het Orange Fund 10 procent van de aandelen heeft. De beleggersgroep claimt een meerderheid van de aandelen van Houtgroep te vertegenwoordigen, maar mist zeggenschap.

In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is het de gewoonste zaak van de wereld dat beleggingsfondsen actief invloed proberen uit te oefenen op het directiebeleid van bedrijven waarin zij geld steken. Door directies aan te zetten tot beleggersvriendelijke maatregelen proberen deze fondsen hun rendement op te krikken. In Nederland voelen grote fundmanagers als Robeco daar weinig voor.

Het Orange Fund, dat inmiddels meer dan 600 miljoen gulden investeert voor hoofdzakelijk professionele beleggers als pensioenfondsen, denkt daar wat anders over. Het Fund treedt de afgelopen jaren steeds prominenter op als aandeelhouder die ook de zeggenschapsrechten van een eigenaar wil uitoefenen. Orange Fund, beheerd door de kleine Amsterdamse zakenbank Kempen & Co, is tevens een sterke rendementsbelegger. De afgelopen drie jaar had het Fund de beste beleggingsresultaten van Nederlandse aandelenfondsen. Volgens het onderzoeksbureau Iris, een samenwerking van Rabobank en vermogensbeheerder Robeco, maakte Orange Fund een rendement van iets meer dan 27 procent.

Het Fund heeft zich de laatste jaren verschillende malen gemanifesteerd als belegger die - zeker als het gaat om overnames - geld wil zien. Het fonds werkt het liefst achter de schermen, zei Fund-directeur W. Burgers een paar weken geleden in een interview. De vertegenwoordigers van het Fund zijn vooral gespitst op typische aandeelhoudersrechten, zoals het dividend voor beleggers dat wordt vastgesteld en de benoeming van commissarissen. Ook het financieel beleid van een onderneming mag op een kritische toetsing rekenen.

Vorig jaar mislukte een poging om bij de overname van drukkerij De Bussy Ellerman Harms een hoger bod af te dwingen. Maar vier jaar geleden slaagde een groep beleggers er wel in om bij de verkoop van de kleine verzekeraar Hooge Huys een betere prijs te krijgen voor hun aandelen.

De verleiding om de beleggingen van het Orange Fund te gebruiken als springplank voor de afzet van andere diensten van Kempen & Co zegt Burgers te kunnen weerstaan. Het toeval wil dat dat de belangrijkste investeerder in de kring van Houtgroep-beleggers, de houthandel Stiho, zich financieel laat adviseren door Kempen & Co.