'Oorlog om Steffi Graf' barst los

MANNHEIM, 3 SEPT. De vader van tennisster Steffi Graf staat vanaf donderdag in Mannheim terecht voor belastingontduiking. Dan begint het proces tegen Peter Graf en zijn vroegere fiscale adviseur Joachim Eckardt. Ze zouden tussen 1989 en 1993 42 miljoen mark te weinig belasting hebben betaald.

De aanklacht omvat 237 pagina's. De bewijsstukken zijn opgeslagen in 170 ordners. Tot het proces worden slechts 66 vertegenwoordigers van de media toegelaten. Op de publieke tribune, die plaats biedt aan 128 personen, zijn vooralsnog geen plaatsen gereserveerd voor moeder Heidi Graf of haar dochter Steffi.

De verdediger van Peter Graf (58) is Kurt Himmelsbach, van Eckardt (49) Bernd Schneider. De laatste sluit niet uit dat hij Steffi Graf zal oproepen als getuige. Tot het einde van het jaar zijn dertig zittingen gepland. Naar verwachting zal het proces veel langer duren.

Der Krieg um Steffi Graf zoals de belastingzaak in Duitsland wordt genoemd, begon in april 1995. Toen startte de fiscale opsporingsdienst het onderzoek naar de handel en wandel van Peter Graf, die tussen 1989 en '93 geen belastingformulier invulde en bij aanmaning 7 miljoen mark bood als vergoedingssom. Op 23 mei 1995 werd bij een huiszoeking in de kapitale villa van de Grafs in Brühl (Baden-Württemberg) de boekhouding in beslag genomen.

Daaruit haalde justitie zoveel belastend materiaal dat Peter Graf op 2 augustus 1995 in hechtenis werd genomen. Verzoeken hem op borgsom vrij te krijgen - de familie bood 20 miljoen mark - wees de procureur-generaal categorisch af. Graf weigerde mee te werken aan het onderzoek en was volgens justitie vluchtgevaarlijk. (ANP, IPA)