Onderzoek fraude Morgan Grenfell

LONDEN, 3 SEPT. Morgan Grenfell, één van de meest prestigieuze financiële beheersfirma's in de Londense City, heeft gisteren de beurshandel in drie van haar meest succesvolle beleggingsfondsen opgeschort, in afwachting van de resultaten van een onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij de fondsen.

Peter Young, hoofdbeheerder van het grootste fonds, is op non-actief gesteld. Volgens de Financial Times werd Young gisteravond op het Londense hoofdkantoor van Morgan Grenfell Asset Management verhoord door medewerkers van de Investment Management Regulatory Organisation, het Britse instituut dat toeziet op het fondsbeheer.

Over aard en omvang van de mogelijke onregelmatigheden is nog weinig bekend. Een woordvoerder van Morgan Grenfell wilde vanmorgen alleen kwijt dat het onderzoek zich toespitst op aandelen van bedrijven die niet aan de beurs genoteerd zijn. Duister blijft ook hoelang het onderzoek nog duurt.

Morgan Grenfell is een dochteronderneming van Deutsche Bank en beheert mondiaal voor 70 miljard pond, circa 180 miljard gulden. De drie fondsen die waarschijnlijk door malversaties getroffen zijn, behartigen de belangen van 90.000 investeerders. Daarbij gaat het om Morgan Grenfell European Growth Fund, Morgan Grenfell Europa Fund en Morgan Grenfell European Capital Growth Fund die samen voor 1,4 miljard pond aan waardepapieren in portefeuille hebben. Volgens een woordvoerder van Morgan Grenfell is bij eventuele fraude minder dan tien procent van dit bedrag in het geding.

Alle drie de fondsen beleggen in Europese bedrijven, waarbij ze zich voornamelijk richten op high tech-firma's die een verhoogd beleggingsrisico vormen maar ook uitzicht bieden op een riant rendement. Die aanpak heeft in het recente verleden gewerkt. De beurswaarde van de fondsen verdubbelde in vijf jaar tijd. Morgen Grenfell wordt in de Londense City beschouwd als één van de meest succesvolle financiële beheersbedrijven. De onderneming werd als grootste kanshebber gezien voor de overname van Kleinwort European Privatisation Investment Trust, een investeringsfonds met een aandelenportefeuille van 500 miljoen pond, waarvoor nog negen andere bedrijven belangstelling hadden getoond.

Het onderzoek bij Morgan Grenfell volgt enkele dagen nadat de Britse Investment Management Regulatory Organisation een andere gezaghebbende financiële beheersfirma, Jardine Flemmings, voor fraude heeft bestraft. Het instituut legde de onderneming een boete op van 700.000 pond en dwong vier van haar investeringsfondsen om twaalf miljoen pond schadevergoeding te betalen aan gedupeerde investeerders. Een fondsbeheerder had de winst op een aantal lucratieve transacties overgeheveld naar een eigen rekening.

    • Dick Wittenberg