Na gunstig eerste halfjaar; Van Leer: winst stijgt met 20 pct

AMSTERDAM, 3 SEPT. De winst van verpakkingsproducent Van Leer is in het eerste half jaar van 1996 met 20,3 procent gestegen tot 45,4 miljoen gulden. Voor dit gehele jaar verwacht het bedrijf, dat eerder dit jaar naar de beurs ging, een vergelijkbare winststijging.

“Dit is een robuuste winststijging; we hebben geen meevallerjes bij elkaar hoeven schrapen”, verklaarde bestuursvoorzitter W. de Vlugt vanmorgen bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De Vlugt bevestigde met “weinig schroom” dat de winst over geheel 1996 ongeveer 20 procent hoger uitkomt dan in 1995. Vorig jaar bedroeg de jaarwinst 79,2 miljoen gulden, zodat de winst over dit jaar rond de 95 miljoen gulden zal uitkomen.

Op de Amsterdamse effectenbeurs betoonden de beleggers zich vanmorgen niet erg enthousiast. De koers van het aandeel-Van Leer daalde een dubbeltje tot 32,80 gulden. Koninklijke Emballage Industrie Van Leer ging in mei naar de beurs voor een prijs van 32 gulden per aandeel. “Sindsdien is het een dubbeltje erbij, een dubbeltje eraf”, zei De Vlugt die niet wilde zeggen of hij tevreden is over de koersontwikkeling. De toename van het bedrijfsresultaat (voor belastingen en rentelasten) met 11 procent tot 105,1 miljoen gulden is volgens Van Leer grotendeels te danken aan de verhoogde winstgevendheid van de produktgroep consumentenverpakkingen. Bij de consumentenverpakkingen steeg het resultaat van 38 tot 60 miljoen gulden, waaraan vooral de bijdrage van de Verenigde Staten “zeer bevredigend” was. Van Leer wil zijn activiteiten in de VS dan ook uitbreiden en zoekt een geschikte overnamekandidaat. “We hebben onlangs een acquisitie laten schieten, omdat het bedrijf te groot was. Een overnameprijs van 150 miljoen dollar vinden we te hoog, maar een prijs van 50, 60 miljoen is prima”, zei De Vlugt.

De produktgroep industriële verpakkingen, de andere poot van de onderneming, zorgde voor een wanklank met een daling van de omzet (van 940 tot 934 miljoen gulden) en het resultaat (van 57 tot 45 miljoen gulden). Verantwoordelijk voor de daling met 12 miljoen was vooral Afrika (min 7 miljoen) en in het bijzonder Zuid-Afrika, dat op jaarbasis goed is voor 3 procent van de omzet. “Er zijn meerdere problemen in Zuid-Afrika. De economische situatie is niet zo goed, en ons management daar ook niet. We hebben stakingen gehad, bij ons en bij de onze klanten, en er waren branden”, lichtte De Vlugt toe. Het management is vervangen en een fabriek voor lpg-flessen is gesloten. Volgend jaar moet de divisie in Zuid-Afrika uit de rode cijfers zijn. Behalve Afrika zorgde ook de tegenvallende groei in Australië voor een daling van het resultaat. De omzet van Van Leer steeg met 1,7 procent tot 2,064 miljard gulden.