Meer vrijhandel Latijns-Amerika

COCHACAMBA, 3 SEPT. De twee grote handelsblokken in Latijns-Amerika, de Andes-groep en de Mercosur, gaan proberen een vrijhandelsovereenkomst te sluiten. Dit heeft de Venezolaanse minister van buitenlandse zaken, Miguel Angel Burelli Rivas, gisteren gezegd in Cochacamba (Bolivia). Daar vindt op het ogenblik de tiende topconferentie plaats van de in de Rio-groep verenigde Latijns-Amerikaanse landen.

De Andes-groep bestaat uit Venezuela, Colombia, Peru, Ecuador en Bolivia. De Mercosur wordt gevormd door Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay. Volgens minister Burelli zag het er eerst naar uit dat alleen Venezuela zou toetreden tot de Mercosur, maar “nu gaan we het allemaal doen”. De afgelopen jaren hebben vrijwel alle landen in Latins-Amerika hun beleid van protectionisme en isolationisme laten varen. Regionale economische integratie is nu het sleutelbegrip. Chili heeft met de Mercosur een vrijhandelsovereenkomst, evenals Bolivia. Mexico, Peru en Venezuela hebben enige tijd geleden al belangstelling getoond voor een dergelijk akkoord. (Reuter)