Lufthansa: fors besparen op lonen

HAMBURG, 3 SEPT. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa ziet zich wegens de sterke concurrentie genoodzaakt te bezuinigen op de personeelskosten. Kort voor het begin van de besprekingen over een cao voor dit jaar liet topman Jürgen Weber tegenover het blad Stern weten uit te zijn op een bevriezing van de salarissen, liefst gedurende drie jaar.

“Gezien de concurrentie zouden de salarissen eigenlijk omlaag moeten”, aldus Weber. De onderneming moet in de periode tot 2001 ongeveer 1,5 miljard mark op de kosten besparen, “anders komen we heel snel weer in bestaansproblemen”. Volgens Weber is er vrijwel geen enkele andere Duitse onderneming die zozeer de gevolgen merkt van de globalisering als de zijne. De topman ziet de prijsdaling bij vliegtickets gewoon doorgaan. Lufthansa heeft voor de tweede helft van dit jaar al besparingen van 190 miljoen mark aangekondigd. Weber wil ook langere werktijden, minder vrije dagen en kortere vakanties. Winstdeling voor het personeel zou ook tot de mogelijkheden moeten gaan behoren. Weber is bereid arbeidsplaatsen te garanderen als de bonden hem voor drie jaar “passende” arbeidskosten bieden. Gisteren werd bekend dat het Duitse kartelbureau een onderzoek instelt naar relatief hoge tarieven op de route Frankfurt-Berlijn, waar Lufthansa het monopolie heeft.