Luchtvaartbedrijf voor Rosen Jacobson

ROTTERDAM, 3 SEPT. De Nederlandse ondernemer J. Rosen Jacobson heeft een meerderheidsbelang verworven in de Vlaamse Luchttransportmaatschappij (VLM), de kleine luchtvaartmaatschappij die vliegt tussen Antwerpen, Londen, Rotterdam en Münchengladbach.

Dit heeft VLM bekend gemaakt en dit zegt Rosen Jacobson vandaag in een interview met de Vlaamse zakenkrant De Financieel-Economische Tijd. Hoeveel geld met de overname is gemoeid willen betrokken partijen niet zeggen.

De overname van VLM betekent niet dat Rosen Jacobson niet langer geinteresseerd is in Fokker, zo vertelde zijn woordvoerder vanmiddag desgevraagd. “De overnmame van VLM staat los van zijn interesse in een herstart van Fokker. Hij heeft nog steeds belangstelling.”

De curatoren van de in maart failliet gegane Nederlandse vliegtuigbouwer Fokker onderhandelen momenteel met het Koreaanse concern Samsung over een mogelijke herstart van Fokker. Maanden geleden heeft Rosen Jacobson ook gesprekken gehad met de curatoren en heeft hij de boeken onderzocht. De gesprekken hebben tot nog toe evenwel niets concreets opgeleverd.

Rosen Jacobson maakte in de jaren tachtig naam met de in Zeist gevestigde en inmiddels ontbonden investeringsmaatschappij Wolters Schaberg die aanvankelijk belangen nam in zieltogende bedrijven maar later ook winstgevende ondernemingen inlijfde.

Rosen Jacobson heeft nu bij VLM de aandeelhouders van het eerste uur uitgekocht. Frevag NV is nu in het bezit van alle aandelen VLM. Rosen Jacobson zegt op zijn beurt “de overgrote meerderheid van de aandelen Frevag” in handen te hebben. F. van Gaever die het bedrijf drie jaar geleden oprichtte, blijft aan de leiding van de luchtvaartmaatschappij.