KOUDE KOMKOMMER-LAVAS SOEP

In Schotland at men vroeger om een verkoudheid te voorkomen 's morgens vroeg wat lavas/maggiplantblaadjes. Ook werden ze wel in plaats van pruimtabak gebruikt. In het volgende recept wordt dit multi-functionele kruid in een koude soep gedaan, die de dorst lest en de honger stilt.

3/4 liter koude kippebouillon

1 ui

1 kleine komkommer

2 eetlepels fijngehakte lavas

1 teen knoflook

125 milliliter yoghurt

zout en peper

Snipper de gepelde ui. Hak de knoflook klein en snijd de komkommer in kleine stukjes. Doe alle genoemde ingrediënten in een terrine en roer alles goed door elkaar tot er een egaal mengsel is ontstaan. Zet de soep enige tijd in de koelkast. Schep de soep in kommen en strooi er eventueel nog wat lavas of een beetje paprikapoeder op.

    • Anne Scheepmaker